Niedawno obiecałam Wam na facebooku wyjątkowy tort z okazji przekroczenia pięknej liczby 1.000 Fanów. Dziękuję Wam jednoczesnie wszystkim za to że jesteście ze mną i z tej więc okazji zapraszam Was dzisiaj na przepyszną tartę czekoladowo-kajmakową. Jest ona wyjątkowa i kojarzy się z wyjątkowymi wydarzeniami :) Nie robię jej zbyt często ale towarzyszy nam zawsze jak okazja tego wymaga a dzisiejsza jest właśnie taka :) Tarta jest bardzo wykwintna, bardzo słodka i fanów czekolady powinna zadowolić. Z przepisu korzystam już od kilku lat a znalazłam go na stronie Kwestia Smaku. Z moimi drobnymi zmianami prezentuję Wam go dzisiaj i polecam baaaardzo :)
Składniki na spód:
230g herbatników digestive
70g roztopionego masła
100g ciemnej czekolady (roztopionej)
Herbatniki pokruszyć wałkiem bub zmielić malakserem. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i wylepić nimi spód i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki celem stężenia.
Składniki na masę kajmakową:
400g masy kajmakowej*
150-200g ciemnej czekolady (roztopionej)**
garść orzechów włoskich posiekanych
Masę kajmakową wymieszać dokładnie z roztopioną czekoladą i wylać na spód ciasteczkowy. Wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Składniki na masę śmietanową:
300ml śmietany kremówki 36%
4 banany
sok z 1/2-1 cytryny
ponadto do dekoracji:
kakao do posypania
wiórki czekoladowe
batoniki toffi w czekoladzie werthel's original pokrojone
ciasteczka digestive w czekoladzie pokrojone
Śmietanę ubić na sztywno (cukier puder nie jest konieczny gdyż spód tarty jest wystarczająco słodki). Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny (zapobiega czernieniu). Odcedzić, 3/4 bananów wmieszać do śmietany a masę wyłożyć do tortownicy. Wierzch udekorować pozostałymi bananami, wiórkami czekoladowymi, cukierkami toffi i ciasteczkami oraz posypać kakao.
*masa kajmakowa może być gotowa z puszki wówczas krem wyjdzie twardszy. Jeśli użyjemy mleka skondensowanego słodzonego które w puszcze będziemy gotować ok 3 godzin wówczas masa będzie delikatniejsza i bardziej kremowa.
**ilość czekolady można zmniejszyć do 1,5 wówczas również zyskamy na delikatności i masa będzie bardziej miękka i kremowa.
Smacznego :)
jak ona bosko wygląda!!:D jestem pod wrażeniem
OdpowiedzUsuńMhmm ale pyszności!
OdpowiedzUsuńale kusisz!:) boska:)
OdpowiedzUsuńTez mam ten przepis upatrzony na Kwestii Smaku już od dawna, ale jeszcze się nie zebrałam, żeby zrobić. Ale już niedługo myślę, że spróbuję, bo wygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńJa już kiedyś pisałam, że takie katowanie powinno być karalne!! Piękne ciacho na piękną okazję. Z chęcią bym się poczęstowała!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych tysięcy fanów:)!
Dzięki Asiu :)
UsuńMam zamiar zrobić wkrótce :)
OdpowiedzUsuńPrzepis już dawno mnie woła z zeszyciku :)
mam ochotę porwać tą tartę i z nikim się nie podzielić:P
OdpowiedzUsuńbanany i czekolada, śmietana, mhmhm pycha!
OdpowiedzUsuńjeeeejuuu ależ to wygląda
OdpowiedzUsuńWow.. cudne ciacho :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie Wam dziekuję za ciepłe słowa i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO rany jako cudo! Pycha :)
OdpowiedzUsuńAleż obłędnie wygląda! Całość po prostu fantastyczna - a ten spód - woooow! :)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńNominowałam Twój blog w The Versatile Blogger Avard.
Jeśli interesuje Cię ta zabawa, zapraszam na mojego bloga po szczegóły :)
wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńale jak wylepic te boki przeciez to bedzie sie odklejac czy nie tak? a jesli chodzi o tortownice to ja mam 24cm i czy trzeba zwiekszyc wtedy skladniki o polowe czy wiecej? bardzo prosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńmasa jest bardzo łatwa w lepieniu i dobrze się z nią pracuje :) Nic nie odpadnie i nie odklei się :) Tortownica 24 cm może być również ale wyjdzie Ci wtedy bardziej płaska tzn wszystkie warstwy w przekroju będą cieniej. Na tortownicę 24 cm zwiększyłabym ilość składników o ok. 20%. Pozdrawiam cieplutko ;)
Usuńaha rozumiem czyli kremówki z 500ml itd dzieki bardzo
OdpowiedzUsuńno ja bym robiła z ok. 360-400 ml bo 500 może byc sporo ;) ale dobre jest.... mi by i tak weszło bo uwielbiam tą tartę :D :D :D
Usuńno dziekuje bardzo chodzi mi o to ze smakoszy ciasta bedzie ok 10 osob i tak sie obawiam czy wyjdzie jak trzeba a nie chce bardzo niskiego ciasta
OdpowiedzUsuńbędzie super :) Trzymam kciuki :)
UsuńCiasto cudowne, wyszło mi super. Zrobiłam chłopakowi na urodziny i prawie się popłakał ze szczęścia, bo uwielbia banany i karmel a takie połączenie było idealne. Zrobiłam masę kajmakową ze słodzonego mleka zagęszczonego - gotowałam 3 godziny i wymieszałam mikserem z czekoladą roztopioną i po chłodzeniu w lodówce całego ciasta przez dwie doby nadal jest płynna. Coś wspaniałego, polecam wszystkim. W mailu przesyłam zdjęcie, bardzo dziękuję Ci za przepis :) Pozdrawiam, Marta :)
OdpowiedzUsuńwyszła Ci wspaniała! Bardzo się cieszę że przepis przypadł Wam do gustu :)Pozdrawiam - Eliza
UsuńMuszę koniecznie kiedyś upiec.
OdpowiedzUsuńRobiłam w zeszły weekend, forme miałam 26 cm do tarty i wyszło ok, nie zwiekszałam skladników, tarta jest dosc słodka ale raz w roku można sobie pozwolic hahaha
OdpowiedzUsuń