Strony

16 września 2012

Soczewica z boczkiem i cebulką



Pokochałam soczewicę.... zdecydowanie :) Jakoś wcześniej nie miałam okazji zbyt wiele razy jej jeść, a szkoda, bo to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych bogata w wapń, białko i żelazo...
Dzisiejszy obiad powstał w oparciu o bób z boczkiem i cebulką po góralsku, który publikowałam już wcześniej na blogu. Pysznie wyszło... szybko i pysznie. Polecam wam i to baaardzo :)


Składniki:
500g zielonej soczewicy
bulion drobiowy lub lekko osolona woda
200g baleronu lub boczku
3 cebule

Soczewicę gotować w bulionie ok 15-20 minut (do miękkości, soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania jak np. fasola). W międzyczasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę lub paski i cebulę pokrojoną w piórka. Odcedzić soczewicę i dodać do boczku i cebuli. Wymieszać i doprawić jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub zieloną cebulką. 
Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Z cebulką - jak najbardziej zrobię. :) Boczku nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo klimatyczne zdjęcia. :) Potrawa na pewno smakuje fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to już wiem co jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze a ja jeszcze nigdy nie miałam przyjemności jeść soczewicy:) zaintrygowała mnie twoja potrawa:)

    OdpowiedzUsuń