Strony

19 sierpnia 2012

Pstrąg smażony

 


Pstrąg to jedna z naszych ulubionych ryb :) Najczęściej robię ją dietetycznie piekąc rybę w piekarniku zawinięta w folię tak jak tutaj. Czasami jednak nachodzi nas chęć na mniej dietetyczną wersję pstrąga i wówczas smażę go na rozgrzanym oleju. Korzystam z patelni grillowej więc tego tłuszczu nie ma wiele ... ale jednak ;) Jeśli lubicie rybki - to polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
2 pstrągi
1 cytryna
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
pietruszka zielona
przyprawa do ryb (opcjonalnie)
olej do smażenia


Pstrągi dokładnie umyć. Skropić obficie cytryna i pozostawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie oprószyć sola i pieprzem zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Można też doprawić przyprawa do ryb. Pstrągi obtoczyć delikatnie w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron (ja korzystam z patelni grillowej) delikatnie je przewracając. Podawać z ćwiartką cytryny oraz z dowolnymi dodatkami
Smacznego :)





 
 

4 komentarze:

  1. Jako zodiakalna rybka, ryby wręcz uwielbiam! Twoje pstrążki wyglądają znakomicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. całe wielki pstrąga nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale chrupiąca skórka :-) mmm pstrąg jest taki pyszny

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny wyszedł :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń