Drożdżówki to taki rodzaj słodkości który zawsze się zmieści :) Zwłaszcza jak jest cieplutki i pachnący z pysznymi sezonowymi owocami. Moje dzieci je uwielbiają i trudno im się dziwić.... Drożdżówki wychodzą puchate, mięciuteńkie i delikatne.
Przepis nieco zmieniłam, a znalazłam go w czasopiśmie "Przysmaki" nr.5-7/2002. Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki:
500g mąki pszennej
40g drożdży
120g cukru*
3/4 szkl. letniego mleka
2 jajka
szczypta soli
80g masła
skórka otarta z 1/2 cytryny
składniki na kruszonkę:
50g mąki pszennej
50g mąki krupczatki
50g cukru
50g masła
składniki na lukier:
ok. 1/2 szkl. cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
ponadto:
owoce (u mnie truskawki i porzeczki lecz mogą być dowolne np. jagody, maliny, rabarbar)
żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania
Owoce obrać i umyć. Składniki kruszonki szybko zagnieść.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, mleka i mąki. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać. Dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić. Ciasto odłożyć w naoliwionej misce do podwojenia objętości. Przykryć ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i leciutko wyrobić. Podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z nich okrągłe bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej matą do pieczenia. W środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie (np. za pomocą małej szklaneczki) W każdym wgłębieniu umieścić owoce. Odstawić do ponownego napuszenia na ok 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Po napuszeniu bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobina mleka i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min do zezłocenia.
Składniki lukru dobrze wymieszać (dosypując cukru tyle by osiągnąć odpowiednią konsystencję)
*ilość cukru w cieście dobrze jest dopasować do słodyczy zastosowanych owoców. Drożdżówki można też zrobić poza sezonem np z konfiturą, ale proponuję zmniejszyć wówczas ilość cukru do ok. 80-100g.
Smacznego :)
drożdżówki mogą być ze wszystkim ;]
OdpowiedzUsuńa i tak zawsze są cudowne.
uwielbiam drożdżówki...piekne zdjęcia ;)))
OdpowiedzUsuńz letnimi owocami smakują pysznie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe te drożdżówki! Wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńznakomite i piękne!:)
OdpowiedzUsuńCudowne! Kocham drożdżówki:) Chętnie porwałabym jedną na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, nawet, jak już nie mam miejsca w brzuchu na nic, to taka cudnie pachnąca drożdżóweczka zawsze je sobie znajdzie:) Pyszne bułeczki i piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuń