Strony

8 lipca 2012

Mini-Pavlova




Pavlova już pojawiła się u mnie na blogu, ale wówczas była to wersja czekoladowa. Dzisiaj zapraszam na klasyczna białą Pavlovą robioną z tego samego przepisu - pomijamy tylko czekoladę i kakao. Można ją robić w wersji torcika (jako jeden spód bezowy) lub w wersji mini jako rodzaj małych deserków. Lekka, delikatna i pyszna. Polecam baaaaardzo :)


Składniki na ok. 10-12 szt:
6 białek
szczypta soli
300g cukru
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

ponadto:
500ml śmietany 36%
1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
dowolne owoce (maliny, poziomki, truskawki, borówki, granaty)
mięta do dekoracji


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo nadal nie przerywając ubijania dodawać cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę i ocet. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżką lub szprycą cukierniczą (tylka 2c) wyciskać okrągłe bezy.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec ok 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku i jeszcze chwilę ubijać.
Na każdej bezie układać warstwe bitej śmietany. Wierzch posypać owocami i udekorowac listkiem mięty.
Smacznego :)


 
 
 

9 komentarzy:

  1. piękne ;))) a ja właśnie juz chyba od dwóch lat sie przymierzam do czekoladowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale słodziaki! aż chce sie takie zjeść:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, świetny pomysł z takimi maluchami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie. Przepiękne zdjęcia-jeśli smakuje tak samo dobrze to musi być niebo w gębie:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne,kuszące słodkości:)
    Dawno nie robiłam. Pieknie prezentują sie z tymi owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne małe słodkości - normalnie podkradam do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń