Kolejna propozycja do powstania której punktem wyjścia był przepis na chleb z prażonymi płatkami owsianymi. Tym razem wodę zdecydowałam sie podmienić na piwo guinness i powiem Wam że wyszło super :) Chleb nabrał zdecydowanie ciemniejszego koloru i smaczku od piwa, a zniknął zanim zdążył ostygnąć do końca :) Polecam Wam baaaaardzo :)
Składniki:
120g zakwasu żytniego aktywnego
450g mąki pszennej (typ 650)
150g mąki pszennej pełnoziarnistej pszennej
15g świeżych drożdży
400g piwa guinness
50g letniej wody
1 łyżka soli
2 łyżeczki golden syrupu lub miodu (klik)
40g płatków owsianych górskich
Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane. W dużej misce wymieszać obydwie mąki. Zakwas wymieszać z piwem. Z drożdży, golden syrupu i odrobiny mąki (z tych wcześniej wymieszanych) i wody zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut. Następnie połączyć wszystkie te składniki i dobrze wyrobić hakiem przez ok 8 min. Odstawić by ciasto odpoczęło na 10 minut. Po tym czasie dodać sól i wcześniej uprażone płatki owsiane i jeszcze raz bardzo dobrze wyrobić (skorygować ewentualnie ilość mąki i wody) ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości (1-2 godz). Po tym czasie wyrobić lekko, uformować jeden większy lub dwa mniejsze bochenki, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej w koszu do wyrastania chleba) na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzać do temp. 250 stopni razem z blaszką. Gdy osiągnie odpowiednia temperaturę na dolną półkę wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem, a blachę na której będziemy piec chleb wyjąć i obsypać ją mąką. Wyłożyć chleb z kosza i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć od razu temp do 225 stopni i piec ok 35 minut. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)
Robiłam już bułki z piwem, ale taki chlebek dopiero przede mną, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCudny jest i będzie następny :-))
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek. Bardzo mi się podoba i kształt i to,że z piwem. Nigdy takiego nie robiłam
OdpowiedzUsuńUściski:*
Wygląda wspaniale. Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje z dodatkiem piwa. Kolor ma piękny. Powiedz, czy to piwo jest mocno wyczuwalne?
OdpowiedzUsuńno troszkę jest ale my guinnessa lubimy :) Możesz spróbować z innego ciemnego piwa jeśli wolisz takiego troszkę bardziej słodkiego ;)
Usuńsuper stronka, trafilam na nia przez przypadek ze strony thermomixu i juz bardzo mi sie podoba. Napisz prosze jak zrobic taki zakwas na chleb? dziekuje
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję bardzo za ciepłe słowa :) Jak zrobić zakwas krok po kroku przeczytasz tutaj: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/06/zakwas-zytni.html :) Pozdrawiam :)
Usuńdziekuje slicznie. Bede dzisiaj robic po raz pierwszy, mam nadzieje sie uda. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam spróbować. Dzisiaj na "zielone" święto robię według tego przepisu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńa mi pekam skorka po wyrosnieciu , co jest nie tak?
OdpowiedzUsuńNo przy wyrastaniu w koszyku to mi się szczerze mówiąc nigdy nie zdarzyło. Zdarza się że chleb pęka przy pieczeniu już w samym piekarniku. Widocznie masz super pracujący zakwas który mega rośnie ;) Ja pęknięte skórki w chlebie lubię, ale to takie zboczenie ;) Można przed wyrastaniem ponacinać chleb lekko - to zapobiega potem pęknięciu skórki, bo rozejdzie się lekko w miejscach nacięcia ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń