Strony

24 czerwca 2012

Lody różane

 


Chodziły za mną odkąd zobaczyłam je w Ziołowym Zakątku. Potem jeszcze kuzynka opowiadała o smaku różanych lodów, że to jedne z najlepszych jakie jadali na wakacjach... Musiałam zrobić, ale oczywiście po swojemu ;) Wyszły fantastyczne! Z delikatnym aromatem i smakiem róży o pięknym kolorze. Polecam Wam baaaardzo :)

Składniki:
5 żółtek
2 łyżki cukru
400g mleka skondensowanego słodzonego
400 ml śmietany kremówki 36%
120g płatków róż (zmiksować blenderem - maja być maleńkie kawałeczki)
250 ml mleka 3,2%


Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka ubić z cukrem na parze na gęstą puszystą masę. Zdjąć z ognia , dodać powoli mleko skondensowane cały czas miksując a następnie ubitą śmietanę kremówkę i mleko. Na koniec delikatnie wmieszać zmiksowane płatki. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Następnie przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować wg instrukcji.
Można też przelać do pojemnika i od razu zamrażać. Należy tylko pamiętać by od czasu do czasu je mocno przemieszać lub przemiksować by się nie wytworzyły kryształki lodu i by nie skamieniały. Smacznego :)

 
 
 

6 komentarzy:

  1. ojej, w życiu bym ich nie odmówiła!
    lody różane, czysta rozkosz w upalne dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie ich smak! :)

    Pozdrawiam, crispybiscuits.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego!
    Uwielbiam wszystko, co różane...
    Te lody muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne lody, cudowny usmiech;)

    OdpowiedzUsuń