Lubicie białą czekoladę ? U mnie w domu bez najmniejszego problemu znajduję na nia amatorów :) Właśnie dlatego postanowiłam stworzyć białą polewę do ciast. Zrobiłam to na bazie polewy czekoladowej mojej mamy i wyszło pysznie :) Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
100g margaryny lub masła
4 kopiate łyżki mleka w proszku (takie "miałkie" np. Łaciate)
Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto.
Smacznego :)
Elizo, takiej jeszcze nie robiłam. :) Do tej pory białą polewę robiłam po prostu z białej czekolady z dodatkiem słodkiej śmietanki i odrobiny masła, ale z uwagi na to, że uwielbiam mleko w proszku, coś czuję, że szybko wypróbuję tę zaproponowaną przez Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPalcami bym ją wylizywała od razu z garnuszka :D nie doczekałaby posmarowania na cieście ;)
OdpowiedzUsuńwow super, na pewno skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńtaki mleczny karmel, ciekawe, na pewno wypróbuje
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna polewa!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Zapisuję! Lubię wszystko co ma w sobie mleko w proszku :) Białą czekoladę również lubię:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł tym bardziej, ze bardzo lubię mleko w proszku, przepis zapisuję.
OdpowiedzUsuńMam pewnego rodzaju skrzywienie. Polewy, kruszonki i lukry są często dla mnie ważniejsze niż samo ciasto. Czasami męczę się z ciastem, a na koniec, na deser zostawiam sobie kant z polewą czy lukrem i delektuję się tak długo jak mogę. Dlatego nie mogę obok Twojego wpisu przejść obojętnie :-)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam, ale mój Tomek dałby się za białą czekoladę pokroić :D
OdpowiedzUsuńAle mu zrobię niespodziankę, gdy dostanie ciasto mało, że z polewą, to do tego z białą :))
Przepis zapisuje w notatniku :)
mmm... ostatnio zaczęłam robić czekoladowe desery, więc i na pewno Twoją polewę wypróbuję:D
OdpowiedzUsuńsuper, zapisuję sobie tą polewę!
OdpowiedzUsuńEliza, fantastyczny pomysł! Na pewno wypróbuję przy jakiejś najbliższej okazji:) Strasznie smakowita...:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Muszę koniecznie wypróbować, bo lubię białe polewy.
OdpowiedzUsuńfajnie wykombinowałaś. Bardzo przydatny przepis :)
OdpowiedzUsuńJakie to proste ;)
OdpowiedzUsuńFajna polewa. Wiele razy się zastanawiałam, czy to by wyszło:) I wyszło u Ciebie, skorzystam z przepisu:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPolewa cudna , smakowo przypomina mleko z tubki pyszota.
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/RozkoszneSlodkosci
OdpowiedzUsuńJutro będę miała zdjecie tej pysznej polewy
Czy ktoś z Was już wypróbował te polewę? Chodzi mi o to czy zastyga tak jak prawdziwa czekolada? Chciałabym pokryć nią tort na urodziny dla dziecka i nie wiem czy zastyga całkowicie czy jest jednak lekko "półpłynna"
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za komentarze :)
Polewa na tort raczej się nie sprawdzi gdyż jest lekko "lepka " ;) Duzo lepsza będzie alebo masa plastyczna albo glacage ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńGdybym to nie ja ją robiła nie uwierzyłabym że nie ma tam ani kawałka białej czekolady. A co do lepkości - zamieniłam to w zaletę, pieknie trzyma wiórki kokosowe. Nadała prostemu biszkoptowi z mlecznim kremem ekskluzywny posmak rafaello. Polecam wszystkim!!!
OdpowiedzUsuńPolewa perfekcyjna :) najlepszy przepis w necie.. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mleko granulowane?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, zawsze robię z miałkiego
UsuńPolewa przepyszna, dziś wylądowała na pączkach 😀mniam.....
OdpowiedzUsuńJest pyszna! Zrobiłam dzisiaj i wygląda świetnie na moim serniku. :-)
OdpowiedzUsuńZajebista ta polewa, ledwo sie opanowałam by dziury w garze nie wylizać!
OdpowiedzUsuńWitam :) czy można ta polewe zabarwic barwnikiem aby otrzymac delikatny rozowy kolor?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBiała czekolada jest bardzo specyficzna, ale znakomicie spisuje się i nadaje do różnej maści deserów. Ja często ją wykorzystuję w przypadku robienia pyszności według przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i każdy deser jest wyjątkowy. Uwielbiam desery z wykorzystaniem czekolady białej, ale zwykła mleczna również może być.
OdpowiedzUsuńA mi się zaważyła czyli z mleka zrobiło się jednak rucha a margaryna rozpuszczona oddzieliła się całkowicie
OdpowiedzUsuńJak się zważy to trzeba dodać trochę zimnej wody. Mnie się udało uratować w taki sposób 🙂
OdpowiedzUsuńJak się zachowuje ta polewa po zastygnięciu ?? Jest twarda czy lepka ?? Nadaje się do oblania całego tortu ??
OdpowiedzUsuńOo Widzę wyżej odpowiedź na to samo pytanie ;)
UsuńKurcze, zrobiłam z masłem i się brzydko zwarzyła. Co robiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńZwarzyla sie, czemu 🙁🤔? Mozma jalos uratowac, bo jest pyszna?
OdpowiedzUsuńSuper ,ja zamiast wody daje sok z cytryny, smak nie do opisania, mniej też masła
OdpowiedzUsuńwyszła przepyszna :) dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńDziś wypróbowałam
OdpowiedzUsuńPyszna, pyszna, pyszna i do tego cudownie pokryła ciasto :)
Chm a cake pops by sie nadawała ta polewa
OdpowiedzUsuń