Idealny sposób na spożytkowanie białek zalegających w lodówce po innych wypiekach. Ciasto jest idealnie słodkie i mięciutkie. Dziś prezentowane ciasto jeszcze w dekoracji wielkanocnej, ale z powodzeniem można je robić przez cały rok :) Przepis znaleziony na blogu Słodkie przyjemności. Polecam bardzo :)
Składniki:
215g białek
szczypta soli
200g mąki pszennej tortowej
210g cukru
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50g miękkiego masła
150g mlecznej czekolady
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania partiami dodawać cukier.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło dokładnie utrzeć a następnie dodać do niego rozpuszczoną czekoladę i jeszcze chwilę miksować. Masę czekoladową delikatnie wymieszać z białkami i mąką.
Tortownicę o średnicy 24-26cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min (lub do tzw. "suchego patyczka") w temp. 180 stopni. Upieczony wyjąć i wystudzić na kratce.
Składniki na polewę:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
100g margaryny
3 łyżki kakao
Mleko zagotować z cukrem. Dodać margarynę i rozpuścić. Zdjąć z ognia i dodać kakao. Wymieszać energicznie do gładkości. Powstałą polewą polać wystudzone ciasto.
Smacznego :)
jeśli czekolada - to na pewno pysznie!
OdpowiedzUsuńa skoro białka - to i leciutko! ;)
jeśli tylko mi się jakieś w lodówce ostaną...wiem już, co z nimi zrobić! :)
Mam zapas białek w zamrażarce:) Już wiem co z nich zrobić, tylko muszę je zważyć, czy będzie 215g. Ile to białek wychodzi na sztuki? Ja mam białka z 7 sztuk. Zastanawiam się czy będzie to odpowiednia ilość..
OdpowiedzUsuń:) Myślę ze spokojnie wystraczy. Kiedyś ważyłam białko i pamiętam że średniej wielkości jajko to gramatura białka w przedziale 30-35g :)
Usuń