Strony

14 kwietnia 2012

Chleb z dynią, słonecznikiem i czarnuszką



Błyskawiczny niekłopotkiwy chleb o mięciuteńkim środku i lekko chrupiącej skórce. Dzięki dodatkowi ziemniaków chleb się nie kruszy i na długo utrzymuje świeżość. Jest mięciuteńki i pyszny. Wielbicielom czarnuszki powinien posmakować, a jej przeciwnicy wystaczy że ją pominą w przepisie lub zastąpią innymi ziarnami. Polecam :)

Składniki:
100g ugotowanych, zmiażdżonych i wystudzonych ziemniaków
500g mąki
50g drożdży
350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki czarnuszki
2-3 łyżki pestek słonecznika
2-3 łyżki pestek dyni


wykonanie thermomix:
wszystkie składniki włożyć do naczynia 3,5 min/obr.interwał
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki (12x40) i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce.

wykonanie tradycyjne:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i na chwilę odstawić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Na koniec dodać ziarna i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki (12x40) i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce
Smacznego.





źródło inspiracji:  "Thermomix na Wielkanoc"



3 komentarze:

  1. Piękny chlebek. Z czarnuszką jest smaczny, o tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisany i pewnie lada dzień poczynie ten chlebek, bo ostatnio mam straszną fazę na domowe pieczywko, a z czarnuszka uwielbiam :) pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetycznie wygląda wciągneła bym go z dżemem truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń