Pyszna tarta warzywna na spodzie z ciasta francuskiego. Powstała w sumie dosyć przypadkowo z tego co znalazłam w lodówce. Idealnie krucha z pysznym serem feta. Z uwagi na dodatek kurczaka jest zdecydowanie bardziej pożywna od publikowanej wcześniej tatry z porami i cukinią, ale zapewniam że niemniej smaczna. Polecam :)
Składniki:
1 opakowanie (275g) ciasta francuskiego
200ml śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej
1 opakowanie mieszanki "warzywa na patelnie" (u mnie brokuły, kukurydza, marchewka, papryka, fasolka - po grecku)
200g sera feta
1 duży por
1 mała papryczka chili
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka estragonu
sos tzatziki:
200g jogurtu greckiego
1 ogórek
sól, pieprz
koperek
2-3 ząbki czosnku
Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Wymieszać go z jogurtem, dodać pokrojony drobno koperek i przeciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Zieloną część pora odciąć pozostawiając białą i jasnozieloną. Przekroić ją wzdłuż i dokładnie wypłukać. Pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucić pora, wymieszane zioła oraz drobniutko pokrojoną papryczkę chili (bez ziarenek). Posolić i smażyć 5-10 minut a następnie podlać leciuteńko (ok 2 łyżki) wodą i przykryć. Dusić, aż por zmięknie. Odstawić.
Warzywa wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do miękkości na małym ogniu. Doprawić lekko.
W tym czasie blachę o wymiarach ok 22x33 (najlepiej taką bez jednego boku do zsuwania - wówczas łatwo wyjmiemy całą tarte po upieczeniu) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia a na nim układamy starannie ciasto francuskie. Przykrywamy je kolejną warstwa papieru do pieczenia i dociskamy mniejszą blaszką (najlepiej taką mniejszą o 1-2 cm na każdym z boków). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy górną blaszkę oraz papier do pieczenia i dopiekamy na złoto kolejne 3-5 min.
Upieczone ciasto wyjmujemy. Rozsmarowujemy na nim śmietanę wymieszaną z mąką a następnie kolejno układamy: pora, usmażone warzywa, pokrojone kawałki kurczaka, pokruszony lub pokrojony w kostke ser feta. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i ponownie zapiekamy całość ok 5-7 minut. Wyjmujemy, polewamy sosem tzatziki.
Smacznego :)
Bardzo twórcza ta Twoja tarta - takie pomysły okazują się najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWcale nie wygląda jak zlepek przypadkowych składników! Zachęca kolorami i przypieczonym ciastem.. Pysznie!
OdpowiedzUsuńBoska tarta!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, pychota, uwielbiam ser feta, warzywa i sos tzatziki, super danie! MNIAM :-)
OdpowiedzUsuńpyszności.
OdpowiedzUsuńpełnia smaku. lato na talerzu!
Wygląda obłędnie!!! Porywam wielki kawał!!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie, kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuń