Do stworzenia takiego tortu niezbędne będa tylki dekoratorskie oraz oczywiście lalka Barbie :) Ja mam swoją jedną "roboczą", którą przystosowałam jako dekorację. (lalka ma odpięte nogi ;) ) Można też zrobić tort używając całej lalki ale należy pamiętać, że suknia (czyli biszkopt+masa) musi mieć długość taką jak ma lalka od pasa w dół :) Jeśli robimy tort używając całej lalki należy dokładnie zabezpieczyć jej nogi folią spożywczą, a jako formy użyć np babki z kominem. Biszkopta dzielimy na 4-5 blatów (w zależności od wielkości formy) i przekładamy masą.
W sklepach z artykułami cukierniczymi można zakupić całe zestawy do wykonania takiego tortu jednak osobiście uważam że mija się to z celem. Ja specjalnej formy nie mam - piekę go zawsze w metalowej misce zakupionej w Ikea takiej jak tu. Moja ma średnicę 20 cm. A oto jak powstawał tort Barbie:
Upieczonego i przestudzonego biszkopta przekroiłam na 4 blaty i naponczowałam.
Przełożyłam każy z nich masą, zaczynając od największego krążka, a kończąc na najmniejszym. Wierzch i boki tortu delikatnie przeciągnęłam masą w kolorze jaki będzie miała suknia.
Tułów lalki owinęłam cieniutko bawełnianą tasiemką i zawiązałam w pasie (dzięki temu masa śmietanowa lub maślana użyta do dekoracji nie "zjedzie" nam z korpusu i będzie się ładnie trzymać.
Na samej górze centralnie na środku robimy nożem lekkie nacięcie "na krzyż" i wybieramy delikatnie odrobinę ciasta. Delikatnie umieszczamy lalkę tak by ciasto stworzyło wizualnie efekt sukni balowej.
Odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny celem schłodzenia.
Krem którym będziemy dekorować zabarwiamy na odpowiedni kolor (ja używałam barwników firmy Wilton. Uważam że to jedne z najlepszych). Część śmietany zostawiłam też w kolorze białym.
Gdy tort już jest na tyle schłodzony, że można zacząć z nim pracę przystępujemy do dekoracji.
Najpierw tylką nr 45 robimy białe falbany (zaczynając od dołu kolejno ku górze. Dolne falbany powiny być w centralnej części sukni - największe u dołu i najkrótsze na górze przy talii). Następnie kolorową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i tylką nr 30 robimy wzorek "miejsce w miejsce", aż stworzymy całą suknię (dekorujemy dokładnie także tułów). Białą śmietaną można zrobić dekolt (tylka nr 45 ) oraz kwiatuszki na sukni (tylka nr 31) a w środek każdego z nich wsadzić dodatkowo perełkę cukierniczą. Rodzaj dekoracji ograniczony jest tylko naszą fantazją :)
Całośc ponownie odstawić do schłodzenia... I to właściwie tyle ;) Tort gotowy :)
Zjawiskowy tort :)
OdpowiedzUsuńWow piekny! Idealny dla małej księżniczki!:)
OdpowiedzUsuńNie żebym się czepiała albo coś, bo tort jest niesamowity, ale zrobić można TORT a nie torta...
OdpowiedzUsuńpoprawiłam ;) dzięki
UsuńPiękny! i na pewno przydatne informacje dla tych, którzy myślą, że zrobienie tego typu tortu jest trudne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
rewelacja :)))
OdpowiedzUsuńszczeka mi opadła!
UsuńNo błagam Cię!!! Tobie???? To mi opadła jak zobaczyłam Twoje rysunki!!! Ty masz talent a ja robię tylko kolorowe kicki z bitej śmietany :)
UsuńTort prześliczny!! Ja chcę tort barbie zrobić chrześnicy w prezencie. Dopiero zaczynam przygodę z tego typu ozdobnymi tortami, więc zastanawiam się czy nie było problemu z upieczeniem biszkoptu w misce czy w formie do babki?? Upiecze się on normalnie jak w tortownicy? Nie ma to znaczenia, że jest taka gruba warstwa ciasta?
OdpowiedzUsuńja właśnie piekłam w misce :) Kiedyś tez piekłam w formie babkowej z kominem. Wówczas musisz lalkę zabezpieczyć grubaśną warstwa folii aluminiowej żeby sztywno siedziała i trzymała się w tym otworze babki :) Spokojnie tez może być forma babkowa bez komina. Zasada pieczenia w takich formach różni się od zwykłych blaszek tym że piecze się je dłużej z uwagi na grubość ;)I tyle :) Sprawdzaj patyczkiem kiedy jest suchy po wkłuciu i już :) Powodzenia i trzymam kciuki :)
Usuńproszę o przepis ,tort fantastyczny beti
OdpowiedzUsuń:) Beti możesz zrobić dowolny ulubiony :) Ja tutaj robiłam tort na bazie torta malibu: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/02/tort-malibu.html tylko zamiast alkoholu dawałam syrop kokosowy bezalkoholowy taki: http://www.syropybarmanskie.pl/syropy/kokos Pozdrawiam :)
Usuńbardzo się cieszę że zrobiłaś coś dla dzieci. Kontynuj posunięcia wtym kierunku.
OdpowiedzUsuńTort SUPER!!! Przymierzam się do pieczenia takiego samego - mam tylko mały problem. Miska - to zwykła, a nie jakaś żaroodporna? To jedno, a drugie - smarować ją czymś czy nie? No chyba tak, bo jak później "wyjdzie" ciasto?? Pozdrawiam Hania
OdpowiedzUsuńMiska musi być metalowa. Nie może być plastikowa ;) Ja używam takiej z IKEA metalowej o średnicy 20 cm. Miskę wcześniej należy natłuścic i wysypać kaszą manną tak jak zwykłą tortownicę :) Wówczas ciasto nie tylko ładnie odejdzie ale i nie przypali się :) Trzymam kciuki :)
UsuńWitam, a może być szklana żaroodporna miska?
UsuńWreszcie zrobiłam - czekoladowy. Dziecko było przeeeszczęśliwe i smakował wszystkim gościom. Dzięki za pomoc :))
OdpowiedzUsuńto mój wypiek: http://www.mniammniam.com/galeria.php?id=161
Pozdrawiam Hania
Bardzo sie cieszę :) Ślicznie wyszło :) Pozdrawiam :)
UsuńPięknie :)
OdpowiedzUsuńNa sobotę sama muszę taki zrobić, dziękuję za instruktaż - bardzo pomocny !
piękny torcik!! jakiego przepisu na biszkopt użyłaś i w jakich proporcjach do tej miski ?? bardzo bym prosiła o odpwiedz
OdpowiedzUsuńja piekłam biszkopt zarówno rzucany jak i ważony http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/02/biszkopt-wazony.html
Usuńhttp://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/01/biszkopt-rzucany.html
proporcje na 5 jajek ;) Pozdrawiam :)
A czy to moze byc miska zaroodp
OdpowiedzUsuńNigdy w takiej nie piekłam biszkoptu ale jeśli ma odporność temp. do 200 stopni to jak najbardziej ;)
UsuńWitam. Tort przepiękny taki też chcę zrobić dla corki prży pomocy instruktarzu Pani .ale mam pytanie bo nie mogę sobie tego zobrazować jak ma wyglądać owiniecie lalki w pasie taśma by masa nie zjechała czy chodzi o zwykłe owiniecie i włożenie jej po tym w tort? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńTak :) Np folia aluminiową zabezpieczyć i owinąć od pasa w dół :) Zawinąć obydwie nogi razem :D
UsuńMasz super zestaw dekoracji!
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńtort cudowny.
Ja również mam pytania co do tortu (moja córka jest nim zachwycona)
Na ile osób wychodzi taki tort w misie 20cm jak Pani zrobiła?
Jak Pani piecze ciasto w takiej misie żeby się nie przewracało?
I czy biszkopt piecze Pani z 1 porcji (np biszkopt ważony) czy więcej?
Tort wystarczy dla 10-12 osób. Miska zgrabnie stoi i nie przewraca się w piekarniku. Jeśli miska nie ma os spodu płaskiej części tylko w całości jest półokrągła to można ją postawić np. w obręczy tortowej. Do miski 20 cm spokojnie można robić biszkopt ważony z pojedynczej porcji
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Super, bardzo dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńponownie
mam pytanie. Muszę zrobić duży tort dla około 25-28 osób (połowę to dzieci)
Ma być lalka tak jak Pani Barbie
Kupiłam formę taką jak pokazała Pani na górze, ale wielkości 28cm.
Pytanie jest takie czy ten tort nie będzie za wysoki???
Wiem że Pani robiła duży tort (był on wysoki)
Można użyć miski o dowolnej wielkości ale należy pamiętać o tym by lalka była dopasowana wielkościowo do miski w taki sposób by suknia nie wyszła monstrualnie wielka w stosunku do lalki. I jeszcze jedno... taki wielki wysoki kawałek może się ciut gorzej kroić i dzieci mogą sobie nie poradzić z jego zjedzeniem, dlatego trzeba będzie kroić cieńsze kawałki :)
UsuńLalkę mam dopasowaną właśnie taką wyższą, aby proporcjonalnie wyglądała. Czy do takiej dużej miski 2 porcje ważonego biszkoptu będzie ok? Jeszcze zastanawiam się ile śmietany potrzeba.
Usuńdziękuję za odpowiedź
Witam ponownie. Dziś zrobiłam próbę generalną z tortem i napotkałam problem - masa śmietanowa po dodaniu sypkiego barwnika pod koniec się zważyła!!!
OdpowiedzUsuńProszę powiedzieć co Pani dodaje do śmietany, jak ją ubija z czym i z jakimi barwnikami (bo może w tym problem)
zawsze używam barwników w żelu firmy Wilton. Takie sa najlepsze i nigdy nic się z nimi nie dzieje. Barwniki w proszku warto wcześniej rozpuścić w kropelce wody. Jednak tak jak powiedziałam ja używam tylko Wiltona.
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńJak zrobiony jest krem?pół na pół z mascarpone?
Pozdrawiam,
Ilona
Może być z mascarpone i kremówki 36%, może być klasyczny maślany krem lub krem na bazie bezy szwajcarskiej taki jak tu:
Usuńhttp://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/11/tort-kawowy-z-irisch-cream-i-czarna.html
Pozdrawiam