Moje ostatnie odkrycie. Fantastyczny sernik z ulubionymi dodatkami. Widziałam już kilkakrotnie podobne połączenia między innymi na stronie Art Kulinaria. Postanowiłam więc stworzyć swoje własne zestawienie, które uważam za idealne :) Spód tego cuda, to wcześniej już pieczony ten sernik, a z dodatkami troszkę pokombinowałam na wyczucie. Wyszło rewelacyjnie. Sernik jest idealnie kremowy i absolutnie pyszny. Błyskawicznie spisuję przepis, żeby mi nie umknął :) Polecam Wam bardzo bo jestem z niego bardzo dumna :)
Składniki na sernik:
1 kg sera wiaderkowego na serniki
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub smakowego budyniu śmietankowego lub waniliowego
530g mleka skondensowanego słodzonego (1 duża puszka)
3 białka
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki ekstraktu waniliowego lub rumu
wykończenie:
200g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia wywijając papier poza obręcz.
Wszystkie składniki na sernik bardzo dokładnie zmiksować i wylać do tortownicy. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 min.
Po tym czasie wyjąć sernik i delikatnie rozprowadzić na wierzchu wymieszaną kwaśną śmietanę z cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze kolejne 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić. Z ostudzonego zdjąć obręcz tortownicy i wstawić do lodówki na całą noc.
ponadto:
500ml śmietany 36%
szczypta soli
ok 2 łyżki cukru pudru
składniki na sos
10 krówek
2-3 łyżki śmietany kremówki
Ze śmietany odlać do rondelka lub na małą patelnię 2-3 łyżki. Resztę śmietany ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i nadal ubijać (ma być lekko słodka ale z delikatnie wyczuwalnym smakiem soli).
Krówki rozpuścić na patelni razem ze śmietaną. Chwilkę podgrzewać do uzyskania gładkiego sosu. Wystudzić. (Jeśli po wystudzeniu będzie zbyt sztywny dodać kilka kropli mleka i wymieszać już "na zimno" do uzyskania gładkiego sosu)
Na wystudzony sernik kładziemy śmietanę, a całość polewamy sosem karmelowym.
Smacznego :)
Jak Pani robi tak świetny wzór na boku? Dla mnie to nie pojęte.... Proszę wstawić zdjęcia-i też nas nauczyć ;-)
OdpowiedzUsuńGratuluję!!!
:) Bardzo dziękuję :) Obiecuję w najbliższym czasie pokazać jak to się robi :) Pozdrawiam :)
UsuńAle pysznie wygląda!!! Super przepis, super sernik!!!
OdpowiedzUsuńmmm... wspaniały!
OdpowiedzUsuńfaktycznie super wzorek :)
Sernik piękny! musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńpiękny serniczek, taki z wyzszej polki...
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda... a smakuje z pewnością jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńTo nie sernik, to dzieło sztuki!! Wygląda jak porządny tort! Fantastyczny!! I ten sos z krówek... mniaaammmm!
OdpowiedzUsuńczy wystarczy mmmm? :)
OdpowiedzUsuńAch, wygląda obłędnie! Ten sos...mmmm :)
OdpowiedzUsuńrewelacja a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. 34.
OdpowiedzUsuńak pięknie udekorowane! ja tak nie potrafię!
OdpowiedzUsuńOj, jaka piękna jest ta plecionka na boku. Będę robiła ten sernik na urodziny w przyszłym tygodniu. Zdradzi Pani tajemnicę tej plecionki?
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam
Ania
Dziękuję bardzo :) Zrobienie takiej plecionki jest banalnie poste. Niebawem postaram się zamieścić posta dotyczącego dekoracji tortów. Póki co taki link... może pomoże :) Pozdrawiam :) http://www.youtube.com/watch?v=RE4hBly_F7w&feature=related
UsuńBardzo dziękuję za link :) Faktycznie nie wygląda skomplikowanie. A czy do plecionki użyła Pani ubitej śmietany? Nie spłynęła?
UsuńJeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Ania
:) Tak to tez ze śmietany. Jeśli jest z 36% to powinna się ładnie i sztywno ubić. Kapryśne bywają śmietany 30% Te są dobre ale do deserów w pucharkach ;) Torty zawsze przekładam 36% śmietaną :) Pozdrawiam :)
Usuńcudownie ozdobiona! a ten spływający sos... poezja :)
OdpowiedzUsuńNo fantastyczny ten sernik ,wyglada jak tort
OdpowiedzUsuńczy białka ubite na sztywno czy luzem takie glutowate?
OdpowiedzUsuńtakie glutowate :D
Usuńa stawiałam na ubite :)
Usuńpozdrawiam i proszę o więcej takich przepisów :)
sernik pyszny mimo glutowatych białek :)
:) Bardzo sie cieszę :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTez tak bym chciała, proszę podać bardzo szczegółowo jak postępować ja mam ogromne chęci ale zdolności nie mam. Pozdrawiam, nie napiszę,że zazdroszczę ale cudownie.
Usuńchodzi o dekorację? :) To bardzo proste zapewniam :) Róże robiłam tylką nr 2c. Zawijasy zaczyna się kręcąc od środka do zewnątrz. Boki robiłam tylką nr 48, a tutaj jest dokładnie pokazane jak się robi taką plecionkę :) http://www.youtube.com/watch?v=RE4hBly_F7w&feature=related
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :)
Wielkie dzięki!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńSernik jest przepyszny!!! Robiłam go w sobotę na urodziny Mężusia:) Dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńGratuluję wspaniałego wyczucia nie tylko smaku, ale i gustu. Pani potrawy są przepiękne, i zawsze z przyjemnością zaglądam tylko na dwie strony; właśnie Moje Pasje i oczywiście Moje Wypieki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspiracje :)
Ivona
zamurowało mnie..... Bardzo, bardzo serdecznie dziękuję... Takie słowa to dla mnie ogromne wyróżnienie... Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam cieplutko :*
Usuńmożna ten sernik zrobic w wersji bez ieczenia? czyli sernik na zimno?
OdpowiedzUsuńo podobnym smaku można pokombinować ale na pewno nie z tymi składnikami.
UsuńWłaśnie zobaczyłam ten sernik i mnie zatkało. Pani przepisy i blog to dzieło sztuki. Ostatnio robiłam tort barbi dla córci wyszedł idealnie. Potem tort na babci urodziny i tez byl doskonały. A teraz zrobię ten sernik na święta. Warto uczyć się od najlepszych. Wielkie gratulacje dla Pani i dziękuję ze ktos taki nia pani dzieli się swoją wiedzą z innymi. Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńTo ja bardzo serdecznie dziękuję za pochwałę i tak ciepłe słowa :) Cieszę się przeogromnie że przepisy się podobają i przypadają do gustu nie tylko wyglądem ale i smakiem :) Pozdrawiam ciepło - Eliza
Usuńsernik można zrobić na ciasteczkowym spodzie? nie pprzewawia za mną sernik bez spodu. Sernik jest bardzo słodki?
OdpowiedzUsuńSernik będzie słodszy jeśli doda się spód z ciastek ;) Nie jest to konieczne ale oczywiście można :) Nie jest bardzo słodki. Słodycz uzupełnia sos karmelowy i bita śmietana. Ja go uwielbiam :)
UsuńWłaśnie przygotowywuje się do robienia sernika jednak nie kupiłam masy kajmakowej. Czy bez masy również wyjdzie?
OdpowiedzUsuń