Pyszny chleb o wspaniałej chrupiącej skórce i mięciuteńkim środku. Pieczony na bazie mąki pszennej z dodatkiem otrębów i ziaren. Ciasto jest przyjemne w obróbce i nie wymaga długiego wyrabiania i przekładania z koszy na blachę - wyrasta bowiem bezpośrednio w foremce. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie - thermomix na każdy dzień". Polecam :)
Składniki:
40g drożdży
1 łyżeczka cukru
500ml letniej wody
500g mąki pszennej typ 650
80g otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
ok 1/2 szkl. ziaren oleistych (słonecznik, siemienie lnu, pestki dyni)
Wykonanie termomix:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrabiać 3 min/obr.interwał.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o dł 40 cm i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość
Piec ok 40 min w temp 210 stopni
Wykonanie tradycyjne:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, ziarna, otreby i sól i wyrobić elastyczne gładkie ciasto.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o dł 40 cm i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość
Piec ok 40 min w temp 210 stopni
Smacznego :)
Pięknie wygląda, a ta kromka posmarowana grubo masłem baaardzo przyciąga mój wzrok. Mniam:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie domowy chlebek, wygląda bardzo apetycznie, jak przypuszczam śniadanko było pyszne? :D
OdpowiedzUsuńoj bardzo pyszne :D
OdpowiedzUsuńjej jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Ja poproszę tą kromeczkę z masłem:) Pyszności!!
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek, to jest to!
OdpowiedzUsuńzaczynam własnie go robić zobaczymy jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńco Pani rozumie jako "elastyczne gładkie ciasto"? wydawało mi się, że powinna wyjść w takim razie nie lepiąca się kula - a z podanych składników (na pewno dobrze odmierzyłam) - wyszła mazista "papka" - a chleb wyszedł niestety niejadalny :(
OdpowiedzUsuńszkoda bo na zdjęciach wyglądał smakowicie...
mąki mają różną wilgotność w zależności od warunków przechowywania w sklepach i magazynach. Ciasto na pewno nie powinno przypominać mazistej papki ;) W takim przypadku należało dodać odrobinkę mąki. Możliwe że jeśli ciasto było zbyt rzadkie to chleb po prostu się nie upiekł i wyszedł "klejący". Szkoda że się nie udał bo jest badzo smaczny :(
Usuńczy można dodac sezam?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :)
Usuńsuperrrrr zrobiony pyszny ; )!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! polecam gorąco najlepszy cieplutki z masełkiem czeladzkim !!!! ^^ dziekuje bardzo za przepis ;)
OdpowiedzUsuń