Strony

9 grudnia 2011

Domowe hot-dogi w cieście drożdżowym



Domowe hot-dogi są super :) Jakiś czas temu pojawił się na moim blogu przepis na domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Dzisiejsza propozycja jednak idzie jeszcze krok do przodu, bo proponuję Wam upieczenie parówek równocześnie z bułkami :D
Moje dzieci sie zakochały w tych hot-dogach. Są obłędnie pyszne, ale niestety nie można poprzestać tylko na jednym ;)
Przepis do którego dodałam nieco od siebie znalazłam na blogu Oliwka w czekoladzie i polecam Wam baaaardzo :)

Składniki na 6 szt:

2,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mleka
1/4 szkl wody
2 łyzki oleju
1 jajko
1 łyzeczka soli
25g świeżych drożdży

ponadto:
6 parówek bez osłonek
6 plastrów sera żółtego tostowego
ziarna sezamu do posypania
roztrzepane jajko do posmarowania


Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawic na 15 minut. Po tym czasie zaczyn wymieszac z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na minimum godzinę do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 6 części a z każdej zrobić owalnego placuszka o długości ciut większej od parówki. Na każdym placuszku ułożyć przekrojony żółty ser (na pół i prostokaty ułożyć wzdłuż placka). Na to ułożyć parówkę i dokładnie zlepić ciasto dookoła. Lekko zrolować i ułożyc łączeniem na spód na blasze wyłożonej matą do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Każdego hot-doga nasmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 25-30 minut do momentu zrumienienia.
Podawać ciepłe :) Można przekroic na pół i do środka dać po odrobinie keczupu i musztardy.
Smacznego :)





13 komentarzy:

  1. Bardzo, ale to bardzo apetyczne ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie to robiłam kiedyś coś podobnego, tyle, że moje parówki wystawały z ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałam sobie do zakładek, na pewno skorzystam z tego przepisu, wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Według mnie- propozycja nie do odrzucenia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Więcej warzyw! Więcej warzyw! :D Do takiego smakowitego hot-doga dorzuciłabym jeszcze wielki talerz pysznej surówki, albo koreczków ogórkowych... Mmmm, rozmarzyłam się ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam, ale parówka zgwałciła ciasto w piekarniku, nie chcę dalej opisywać jak wyglądały... I ciacho mi wyszło zbyt rzadkie. Ale nie poddam się, będę próbować aż wyjdą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. do wypróbowania, uwielbiam robić i jeść ciasta drożdżowe a parówkorzerców mam w domu, więc przepis jak znalazł, jeszcze tylko surówka, ogórek kiszony itp...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam z kabanosem ponieważ nie miałam parówek w lodówce. Wyszły pycha ! Super przepis. Mój mąż zjadł 4 naraz :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zjedliśmy na kolację.Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  10. A moje sie wlasnie pieka i az mi slinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń