Rewelacyjny kurczak zapiekany w śmietanowym sosie słodko - ostrym. Doskonałe połączenie słodyczy miodu i ostrości musztardy francuskiej, której w żadnym wypadku nie próbujcie zastępować inną :) Przepis znaleziony u Kasi Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka (ok. 800g)
1 szkl. śmietany 36%
1 łyżka płynnego miodu
1/2 słoiczka musztardy francuskiej (ok. 4 kopiate łyżeczki)
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 duże szczypty soli
2 szczypty tymianku
Piersi kurczaka podzielić na 4-6 kawałków. Ja ich nie rozbijałam, ale lekko potraktowałam podobną do tej stekarką (to takie urządzenie do rozcinania włókien mięsa). Lekko posolone wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć z obydwu stron na złoto. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Składniki na sos dokładnie wymieszać. Zalać nim kurczaka. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 45 minut.
Ja podałam z ryżem z odrobiną kurkumy oraz marchewką ale kurczak doskonale będzie smakował też np z pieczonymi ziemniaczkami i warzywami gotowanymi na parze :)
Smacznego:)
Mniam mniam, uwielbiam kurczaka, a Twój wygląda rewelacyjnie. Już zapisałam przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pieczenie w piekarniku piersi bo wtedy wychodzą soczyste i naprawdę bardzo aromatyczne, smaczne. Ja kiedyś robiłam w piwie, był równie smaczny :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne smaki:)
OdpowiedzUsuńkuchennefascynacje a jak w tym piwie robiłaś? Ja robię tak http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/07/kurczak-pieczony-na-piwie.html
OdpowiedzUsuńCzy Ty same piersi piekłaś?
ojej musiał być pyszny obiad :D
OdpowiedzUsuńbył pyszny :D
OdpowiedzUsuńsuper dziekuje pieknie udalo sie moja narzyczona byla zachwycona polecam te danie na walentynki
OdpowiedzUsuńcieszę się i pozdrawiam :)
UsuńDo sosu trzeba użyć śmietanę kwaśną czy śmietankę słodką?
OdpowiedzUsuńśmietany kremówki 36%
UsuńWłaśnie zrobiłam,całej rodzinie (w tym mojej jak nie wiem co wybrednej siostrze) bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuń