Strony

23 września 2011

Sos pomidorowy do pizzy

 

Pyszny idealny w smaku sos pomidorowy do pizzy :). Wcześniej już publikowałam przepis na cienkie ciasto do pizzy. Teraz postanowiłam uzupełnić braki i powiedzieć Wam jak robię sos :). Przepis pochodzi z książki "Pizza" autorstwa Marliesa Sauerborna,  Polecam :)

Składniki:
4 łyzki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 drobno posiekana cebula
75 ml białego wina
1 duża puszka pomidorów (850 ml)
sół, pieprz
szczypta cukru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii

Oliwę rozgrzać. Wrzucić na nią przetarty czosnek i cebulę. Zeszklić. Dodać pozostałe skłądniki i gotować tak długo aż powstanie zawiesisty sos (ok. 20-30 min). Doprawić i gotowe :)
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Ja robię niemal identyczny, ale bez wina. Muszę koniecznie spróbować tej wersji. Brzmi obiecująco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń