Pyszna wariacja wcześniej publikowanego już ratatouille po mojemu. Danie błyskawiczne i leciuteńkie. Idealnie w upalne dni na obiad. Uwielbiam takie smaki. Polecam bardzo :)
Składniki:
250 g makaronu tagliatelle lub papardelle (może być też np. fusilli, farfalle lub inny)
ok.400 g pomidorów
1/2 pęczka koperku
zielona pietruszka
3-4 ząbki czosnku
ok.300 g cukinii
ser feta
sól, pieprz
oliwa
ocet balsamiczny
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy al dente.
Cukinię obrać i pokroić w małe słupki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć krótko na złoto. Dodać przeciśnięty czosnek, a następnie obrane i zmiksowane lub pokrojone drobniuteńko pomidory i dalej podsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Można dać odrobinę octu balsamicznego. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
Makaron odcedzić i ułożyc na talerzu. Na środku każdego ułożyć sos i posypać serem feta pokrojonym w kostke.
*można też podawać wymieszane od razu z sosem i fetą ;)
Smacznego :)
pysznie, szybko i łatwo.
OdpowiedzUsuńcudny makaronik ;]
zjadlabym takie, mniam:)
OdpowiedzUsuńmniaaam :)
OdpowiedzUsuńTa wersja wygląda również smacznie, ja dodaję jeszcze cebulę i bazylię zamiast koperku i pietruszki.
OdpowiedzUsuńhttp://robotkireczne-pikotka.blogspot.com/2010/08/spaghetti-z-cukinia-i-pomidorami.html
Uwielbiam takie dania.
Pozdrawiam.