Strony

12 sierpnia 2011

Makaron tagliatelle z cukinią i pomidorami




Pyszna wariacja wcześniej publikowanego już ratatouille po mojemu. Danie błyskawiczne i leciuteńkie. Idealnie w upalne dni na obiad. Uwielbiam takie smaki. Polecam bardzo :)

Składniki:
250 g makaronu tagliatelle lub papardelle (może być też np. fusilli, farfalle lub inny)
ok.400 g pomidorów
1/2 pęczka koperku
zielona pietruszka
3-4 ząbki czosnku
ok.300 g cukinii
ser feta
sól, pieprz
oliwa
ocet balsamiczny

Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy al dente.
Cukinię obrać i pokroić w małe słupki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć krótko na złoto. Dodać przeciśnięty czosnek, a następnie obrane i zmiksowane lub pokrojone drobniuteńko pomidory i dalej podsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Można dać odrobinę octu balsamicznego. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
Makaron odcedzić i ułożyc na talerzu. Na środku każdego ułożyć sos i posypać serem feta pokrojonym w kostke.

*można też podawać wymieszane od razu z sosem i fetą ;)

Smacznego :)





4 komentarze:

  1. pysznie, szybko i łatwo.
    cudny makaronik ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta wersja wygląda również smacznie, ja dodaję jeszcze cebulę i bazylię zamiast koperku i pietruszki.
    http://robotkireczne-pikotka.blogspot.com/2010/08/spaghetti-z-cukinia-i-pomidorami.html
    Uwielbiam takie dania.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń