Strony

1 lipca 2011

Zupa krem z kalafiorem i curry



Nie rozumiem dlaczego u mnie w domu nikt nie lubi kalafiora... Ja uważam, że jest pyszny - w każdej wersji. Po ostatniej propozycji, gdzie polecałam Wam  kalafiora zapiekanego pod trzema serami - dziś chcę Was namówić na zupę - krem z dodatkiem curry. Chcę nawet pomimo tego, że moja córcia uważa że ta zupa jest "niepyszna" ;) Ja jestem innego zdania :)
Przepis znaleziony na blogu Wypieki z pasją. Polecam :)



Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 większe marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżka masła
  • koperek świeży
  • śmietna 12%

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić wszystko na rozgrzane masło. Przyrumienić. Po chwili dodać cebulę w piórka i jeszcze chwilę podsmażać.
Przyrumienione warzywa wrzucić do goracego bulionu i gotować ok. 15 minut.
Kalafiora umyć i porozdzielać na różyczki. Wrzucić do reszty gotujących się warzyw i gotować kolejne 10-15 minut. Blenderem zmiksować całość bardzo dokładnie na gładki krem (można wcześniej odłożyć kilka różyczek kalafiora do dekoracji). Dodać curry i ewentualnie sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.
Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. bardzo smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile miseczek ze zdjęcia wyjdzie z tego przepisu? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupy było na dwa dni dla 4-osobowej rodzinki 2+2 :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. mam kalafior w lodówce i dzisiaj to robię. Życz mi powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń