Nie rozumiem dlaczego u mnie w domu nikt nie lubi kalafiora... Ja uważam, że jest pyszny - w każdej wersji. Po ostatniej propozycji, gdzie polecałam Wam kalafiora zapiekanego pod trzema serami - dziś chcę Was namówić na zupę - krem z dodatkiem curry. Chcę nawet pomimo tego, że moja córcia uważa że ta zupa jest "niepyszna" ;) Ja jestem innego zdania :)
Przepis znaleziony na blogu Wypieki z pasją. Polecam :)
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 4 średnie ziemniaki
- 3 większe marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 łyżka masła
- koperek świeży
- śmietna 12%
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić wszystko na rozgrzane masło. Przyrumienić. Po chwili dodać cebulę w piórka i jeszcze chwilę podsmażać.
Przyrumienione warzywa wrzucić do goracego bulionu i gotować ok. 15 minut.
Kalafiora umyć i porozdzielać na różyczki. Wrzucić do reszty gotujących się warzyw i gotować kolejne 10-15 minut. Blenderem zmiksować całość bardzo dokładnie na gładki krem (można wcześniej odłożyć kilka różyczek kalafiora do dekoracji). Dodać curry i ewentualnie sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.
Smacznego :)
bardzo smaczne!!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńIle miseczek ze zdjęcia wyjdzie z tego przepisu? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńzupy było na dwa dni dla 4-osobowej rodzinki 2+2 :) Pozdrawiam
Usuńmam kalafior w lodówce i dzisiaj to robię. Życz mi powodzenia:)
OdpowiedzUsuń