Z ciast z kruszonką zawsze najbardziej smakuje mi... kruszonka :) Pewnie dlatego tak szczerą miłością pokochalam crumble... Cóż to jest? Otóż to owoce zapieczone właśnie pod warstwą chrupiącej kruszonki. Można użyć dowolnych ulubionych owoców. Polecam baaaaaaaaardzo :)
Składniki:
- ok. 400-500g owoców (ja użyłam malin, borówek i czereśni)
- 2-3 łyżki cukru (w zalezności od rodzaju owoca i jego słodyczy)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
na crumble:
- 150g mąki pszennej
- 110g zimnego masła
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- płatki migdałowe do posypania
Naczynie do tarty (u mnie o średnicy 24 cm) natłuścić. Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć do naczynia.
Składniki kruszonki bardzo szybko wyrobić palcami. Pokruszyć na wierzch owoców. Posypac posiekanymi migdałami lub płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok.35-45 min (do złocistego brązu).
Wystudzić ok 15 minut i podawać ciepłe np. z lodami lub bitą śmietaną
Smacznego :)
ja też uwielbiam crumble... pękającą, kruchą kruszonkę, a pod nią cieplutkie owoce! do tego ubita kremówka lub gałka lodów waniliowych i już bujam gdzieś wysoko ;-) wyszły Ci śliczne i bardzo zachęcające do upieczenia! fajny mix owocowy :-)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne takie mega owocowe!:)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy jeszcze ani nie jadłam, ani nie robiłam crumble:( Czas aby to zmienić! Twoje pięknie się prezentuje i smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asiek
I ja z tego samego powodu uwielbiam crumble :) Ze wszystkiego wydziubuję kruszonki, więc crumble to po prostu ideał!
OdpowiedzUsuńuwielbiam crumble, a Twoja propozycja zawiera moje ulubione letnie owoce :) pych!
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie jadlam ,ale chetnie bym zjadla..no i ta kruszonka ,jak ja ja uwielbiam...
OdpowiedzUsuńps.te male koneweczki tam w tle sa urocze:)
Wyglda obłędnie pysznie! Zjadłabym wszystko za jednym razem! :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie zaraz mam zamiar przygotować z truskawkami :) Mam nadzieje, że wyjdzie takie jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńczy konieczna jest maka ziemniaczana do owocow? co to daje? czy moge uzyc zwyklej?
dzieki :)
mąka ziemniaczana w połączeniu z wypływającym sokiem z owoców twożą rodzaj... frużeliny. Ładnie wiąże owoce. Nie rezygnowałabym z niej. Z mąki pszennej nie uzyskasz takiego efetu ;) Pozdrawiam :)
Usuńdzieki wielkie :) w weekend sprobuje zrobic :)
UsuńZrobione. Pyszności :-). Akurat taki zestaw owoców mieliśmy w domu, ale na pewno będziemy eksperymentować z innymi.
OdpowiedzUsuń