Strony

21 marca 2014

Chleb pszenny razowy z ziemniakami



Bardzo podobny chleb już pojawił się na blogu tutaj (klik). Tym razem postanowiłam zrobić go z zakwasem ale że jest młodziutki to zdecydowałam się na dodanie dodatkowo drożdży. Chleb robi się szybko. Nie trzeba na niego długo czekać. Ma pyszny smak, wilgotny miękki środek i chrupiącą skórkę. Bardzo Wam polecam :) 


Składniki:
100g gotowanych ziemniaków (zimnych)
380g mąki pszennej razowej
120g mąki pszennej (typ 650)
20g świeżych drożdży
100g zakwasu żytniego
ok. 250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier i zakwas. Do mąki dodać sól i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Blaszkę 40x12 natłuścić olejem i wysypać otrębami. Wyłożyć do niej ciasto i wyrównać. Odstawić na 20 minut podczas których rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do nagrzanego wstawić chleb i piec 45-50 minut do "suchego" patyczka. Smacznego :)



 



2 komentarze: