Dzisiaj mam dla Was cudowny przepis na przepyszny sernik. Oryginalny kaszubski sernik z ziemniakami. Był już chleb z ziemniakami (klik) i pączki (klik) dlaczego nie sernik?
To propozycja dla smakoszy tradycyjnego polskiego sernika. Idealna słodycz, zwarty, pyyyszny. Inny od publikowanych do tej pory. To nie jest kremowy sernik z rodzaju "maziastych" ale zapewniam Was że jest pyszny! Przepis na ten fenomenalny sernik dostałam od Czytelniczki bloga - Basi :) Basiu raz jeszcze dziękuję Ci że podzieliłaś się nim ze mną :) A Wam bardzo, ale to bardzo go polecam :)
Składniki:
1 kg dobrego sera tłustego lub klinek (nie wiaderkowe)
4-5 średnich ugotowanych ziemniaków (ok 350g)
200g masła
10 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki domowego (klik)
1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
400g serka homogenizowanego waniliowego
sok z 1 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy (dałam z 1)
bakalie jak kto lubi ( ja nie dodaje )
1-2 laski wanilii
Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Masło rozpuścić w rondelku (nie zagotować). Ser zmielić 2-3x w maszynce, dodać przeciśnięte ziemniaki.
Żółtka utrzeć z połową cukru. Z drugą połową ubić białka na sztywną pianę.
Do masy serowej dodawać partiami na zmianę: serek homo, utarte żółtka i rozpuszczone masło. Cały cas miksować. Dodać wyciśnięte soki z cytryny i pomarańczy ziarenka wanilii oraz budyń. Na koniec dodać pianę z białek i zmiksować na gładko.
Blaszkę (23x33 lub wysoką tortownicę 28-30cm) dokładnie natłuścić i wysypać kaszą manną. Masę serową wylać na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut w temp. 180 stopni.
Wystudzić najlepiej przez noc. Zimny polać polewą.
Składniki na polewę:
3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła
Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania
poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa
będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie
zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe
kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy
przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub
trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i
polewamy sernik. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami jeszcze nie jadłam ; p
OdpowiedzUsuńpiękny...... :) ciekawe jak te ziemniaki, ale podobno nie czuć ich wcale :P
OdpowiedzUsuńNie czuć ich :) Sernik jest genialny :)
UsuńHm, ten sernik to całe moje dzieciństwo, dawno temu, na wsi to był wypiek na każde ważniejsze wydarzenia i swieta. Pozniej zaczęto odchodzić od tego przepisu na rzecz tych mniej pracochlonnych. Jest pyszny. Dziekuje za przypomnienie przepisu. Ps.: wyglada fantastycznie.
OdpowiedzUsuńmam różne serniki na blogu, ale takiego nie znałam - muszę zrobić koniecznie, bo ten przepis wygląda bardzo zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńCudny! Kocham wszelkiego rodzaju serniki ale takie słodkości robimy bardzo rzadko. Zanim byśmy go zjedli...pewnie tydzień by minął :)
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami serniczka jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńod dłuższego już czasu mam ochotę na wypróbowanie takiego "ziemniaczanego" sernika
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zrobię go na pewno, może w święta? Robiłam już kilka potraw z Twoich przepisów i wszystkie wyszły super:)
OdpowiedzUsuńWyglada bosko! Szkoda tylko ze az tyle jajek potrzeba bo mam alergika w domu. Na pewno zrobie na Wielkanoc i najwyzej sama zjem w ukryciu :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: co z ubitymi białkami? Bo nie podała Pani w przepisie :) Wymieszałam je na końcu szpatułką, mam nadzieję, że sernik się uda.
OdpowiedzUsuńmoje niedopatrzenie :) Już dopisuję :) Tak należy je dodać :)
UsuńSernik pyszny! Pozdrawiam
UsuńCzy ten sernik wychodzi mokry, czy jest bardziej zbity tak jak sernik np. krakowski?
OdpowiedzUsuńjest zwarty ale absolutnie nie jest suchy
Usuńjak wykorzystam ser z wiaderka to co się stanie?
OdpowiedzUsuńSer wiaderkowy to jest mieszanina śmietanki i mleka z zagęstnikami. Jest zbyt rzadki. Ser do tego sernika powinien być prawdziwy i o dobrej konsystencji
UsuńZrobiłam i jest pyszny, skorzystałam z twarogu z wiaderka dlatego dodałam wiecej budyniu. Nie jest słodki kolejnym razem dodam odrobinę więcej cukru:-) Chcialam podziękować za bardzo dobry przepis będzie z pewnością jednym z moich ulubionych :-) W domu się zachwycają:-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPo prostu doskonały☺
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis. Zrobiłam co prawda, z sera kubełkowego, ale mimo tego - sernik jest rewelacyjny. Nie jest za słodki, pełnotłusty, dokładnie taki jakim się zajadałam na wsi! :-) Długo szukałam takiego sernika, w cukierniach takiego nie ma, a przepisu nikt nie znał. Następnym razem może zrobię z prawdziwym, mielonym serem i zobaczymy jak wyjdzie :-))
OdpowiedzUsuńNie mniej jednak: bardzo, ale to bardzo dziękuję za podzieleniem się przepisem!! I proszę podziękować również babci! :-)