Strony

23 kwietnia 2024

Zupa solianka

 


Zupę tą wiele lat temu miałam okazję jeść we Lwowie przy okazji mojej pierwszej wizyty w tym cudownym mieście. Gdy wspominam ten czas robi mi się ciepło na sercu, a jednocześnie smutno w obliczu tego z czym musi mierzyć się ten kraj.... Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś tam wrócę i będę mogła cieszyć się pięknymi widokami i smakami tradycyjnej kuchni ukraińskiej.... Tymczasem polecam Wam bardzo dzisiejszy przepis ze strony Przepisy Joli 


Składniki:
  • 300g wędzonego boczku
  • 300g wędzonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • ostra papryka do smaku lub 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 
  • 2 łyżki zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szkl zalewy spod ogórków kiszonych
  • pieprz
  • cytryna
  • kwaśna gęsta śmietana
Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek pokrojony w paseczki i kiełbasę pokrojoną w pół-plasterki. 
Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek i podsmażać. Dodać paprykę i przecier pomidorowy. 
Zawartość patelni wrzucić do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach ogórki i gotować kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodać oliwki oraz zalewę spod ogórków. Doprawić pieprzem i gotować ok 3 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany udekorowane cytryną.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz