Strony

24 kwietnia 2024

Chleb orkiszowy z orzechami na zakwasie



Dzisiaj kolejny chleb, tym razem na bazie mąki orkiszowej o lekko orzechowym smaku. Dodatek orzechów włoskich i nerkowca tylko spotęgował to uczucie. Cudownie pachnący, z chrupiąca skórką, idealnie wypieczony.... 
Przepis znaleziony w książce Elizy Mórawskiej "O chlebie" Bardzo Wam polecam :)

Składniki na zaczyn:
100g zakwasu żytniego
200g mąki orkiszowej typ 650
100ml letniej wody.

Wieczorem przed pójściem spać wymieszać dokładki składniki zaczynu. Przykryć ściereczką i odstawić na blacie. na 12-16 godzin

Składniki na chleb:
10g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
100g mąki żytniej typ 720 lub razowej
400g maki pszennej typ 650
230 ml wody (jeśli mąka jest razowa zwiększyć ilość wody do 250-260ml)
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
garść grubo posiekanych orzechów włoskich
garść grubo posiekanych orzechów nerkowca

Rano dodać pozostałe składniki na chleb do zaczynu i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej zwarte. Ulepić kulę i umieścić w natłuszczonej olejem misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut.
Po tym czasie ciasto delikatnie przełożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania chleba. (może to też być durszlak wyłożony ściereczką mocno obsypaną mąką). Odstawić na kolejne 40 minut
Po tym czasie rozgrzać piekarnik razem z blaszką wyłożoną papierem do pieczenia do 230 stopni góra-dół. Chleb szybkim ruchem wyłożyć na blaszkę. Boki piekarnika spryskać wodą i piec 15 min Po tym czasie zmniejszyć temp do 210 stopni i piec 20 minut. Chleb jest upieczony gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Upieczony studzić na kratce a kroić po wystudzeniu.
Smacznego :)











 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz