Strony

15 czerwca 2021

Łosoś teriyaki z ryżem, fasolką i kukurydzą

 

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny niedzielny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Oryginalny orientalny smak, lekko słodkawy idealne komponuje się z podsmażanym ryżem, kukurydzą i fasolką. Gra smaków i kolorów. Przepis znaleziony na stronie Kwestia smaku. Bardzo Wam polecam :)


Składniki na marynatę:

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 4 łyżeczki startego imbiru
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
 

ponadto:

  • 4 filety z łososia po 150g każdy
  • 1 szkl pokrojonej mrożonej zielonej fasolki
  • 1/2 szkl kukurydzy z puszki
  • 100g brązowego ryżu
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego

 

Składniki marynaty wymieszać. Z łososia zdjąć skórę. Umyć, osuszyć. Marynować godzinę.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Fasolkę gotować 4 minuty w osolonym wrzątku.

Na rozgrzanym oleju podsmażać chwilkę kukurydzę, dodać fasolkę i ryż, Smażyć jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem.

Sezam uprażyć na suchej patelni.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (termoobieg).

Łososia wyciągnąć z marynaty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut. 

Marynatę zlać do rondelka i podgrzewać. Redukować, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać 1 łyżkę oleju sezamowego.

Na talerz wyłożyć ryż z fasolką. Na nim ułożyć filet z łososia, posmarować go zredukowanym sosem i posypać sezamem. Smacznego :)





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz