Uwielbiam takie ciasta. Błyskawiczne, niekłopotliwe, niewymagające, a jednocześnie pyszne. Sekret sukcesu tkwi w prostocie - zawsze to powtarzałam. Idealna propozycja zarówno na Święta jako mazurek jak i w każdą niedzielę do kawy. Przepis znaleziony na stronie Marta gotuje. Bardzo Wam polecam :)
Składniki na spód:
- 155g mąki pszennej
- 20g ciemnego kakao
- 50g cukru pudru
- 100g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
Masło posiekać. wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Można też krótko wyrobić przy pomocy malaksera. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 20-30 min
Formę do tarty (35x11 lub Ø 25cm) natłuścić i wylepić dokładnie ciastem. Ponakłuwać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp 190 stopni. Wyjąć i przestudzić.
Składniki na krem:
- 200g białej czekolady
- 100ml śmietany kremówki 36%
ponadto:
- 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 owocu granatu
- płatki migdałów
Wersja II z proporcjami na blaszkę 24x33
Składniki na spód:
- 240g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 150g masła
- 2 żółtka
- 1,5 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 40g kakao
Składniki na krem:
- 400g białej czekolady
- 200g śmietany kremówki 36%
Ponadto:
- 1 granat
- kilka łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
Czekoladę połamać lub drobniutko posiekać. Kremówkę mocno podgrzać. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać na aksamitny krem.
Wystudzony spód posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wylać krem czekoladowy, wyrównać i wstawić do lodówki celem schłodzenia.
Udekorować granatem i płatkami migdałów. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz