Strony

19 maja 2021

Śledzie musztardowo-miodowe

 

Dzisiaj coś dla amatorów śledzi. Delikatne słodko ostre z chrupiącymi ziarenkami gorczycy. Przepis Jakuba Kuronia. Bardzo Wam polecam :)

 

Składniki:

  • 600g filetów śledziowych w oleju
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 żółtka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

 

Śledzie pokroić  w średniej wielkości kawałki (jeśli tego wymagają i są za słone namoczyć je w mleku a następnie odcedzić i osuszyć).

Musztardy, miód i żółtka (jajka wcześniej dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem) dokładnie wymieszać. 

Olej wlewać delikatna stróżką cały czas mieszając rózgą. Zmiksować dokładnie ok 3 minuty aż całość nabierze puszystości. 

Cebulę drobniutko pokroić. Dodać do sosu razem ze śledziami. Wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Smacznego :)

 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz