Dzisiaj coś dla amatorów śledzi. Delikatne słodko ostre z chrupiącymi ziarenkami gorczycy. Przepis Jakuba Kuronia. Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
- 600g filetów śledziowych w oleju
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 żółtka
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 cebula
- sól, pieprz
Śledzie pokroić w średniej wielkości kawałki (jeśli tego wymagają i są za słone namoczyć je w mleku a następnie odcedzić i osuszyć).
Musztardy, miód i żółtka (jajka wcześniej dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem) dokładnie wymieszać.
Olej wlewać delikatna stróżką cały czas mieszając rózgą. Zmiksować dokładnie ok 3 minuty aż całość nabierze puszystości.
Cebulę drobniutko pokroić. Dodać do sosu razem ze śledziami. Wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz