Przepisów na kapustkę jest na blogu kilka. Dzisiejsza propozycja może nie zalicza się do wersji super fit, ale za to smakuje wyjątkowo dodrze. Bez cebuli za to z dodatkiem chrupiącego przysmażonego boczku. Idealny dodatek do klasycznego kotleta :) Przepis znaleziony na stronie Kulinarne przeboje. Polecam bardzo :)
Składniki:
- 1 mała główka kapusty ok.500g
- ok.250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok 200g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka maki
- 1 pęczek koperku
Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Wyciąć i usunąć głąb. Poszatkować.
Wrzucić do garnka, zalać bulionem dodać sól, pieprz cukier i zagotować pod przykryciem. Następnie na chwilę odkryć, odparować i przykryć ponowie. Gotować ok 8 min. Dodać sok z cytryny.
W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Wyjąć boczek i
wrzucić go do kapusty. Tłuszcz zostawić na patelni, dodać do niego masło i roztopić a następnie wsypać mąkę. Podsmażać chwilę zasmażkę. Gdy zbrązowieje dodać 2-3 łyżki wody spod kapusty. Wymieszać, dodać całość do kapusty i wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek. Doprawić.
Smacznego :)
Pychota.
OdpowiedzUsuń