Dzisiaj coś dla amatorów jabłeczników :) Błyskawiczne ciasto z połówkami jabłek. Delikatne, rozpływające się w ustach. Dodatek serka sprawia że ciasto nie wysycha tak szybko i pozostaje wilgotne i delikatne nie tylko w dniu pieczenia :) Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciast można zredukować ilość cukru w
lukrze lub po prostu z niego zrezygnować oprószając tylko ciasto
delikatnie cukrem pudrem. Przepis znalazłam na stronie "Monia miesza i gotuje". Polecam Wam bardzo :)
Składniki:
2,5 szkl mąki pszennej
2,5 szkl mąki pszennej
250g masła lub margaryny
150g serka waniliowego
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego (klik)
ponadto:
10 szt jabłek
Składniki na lukier:
1 szkl. cukru pudru
1 łyżka śmietany 12-18%
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie zmiksować najlepiej malakserem. Podzielić na dwie części. Blaszkę (23x33) leciutko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Jej spód dobrze wylepić pierwszą połową ciasta.
Jabłka obrać, wydrążyć środki i przeciąć na pół. Połówki jabłek układać kolejno równo na blaszce wycięciami do spodu.
Druga połowę ciasta starannie rozwałkować na wielkość blaszki. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia. Delikatnie przenieść na wierzch ciasta, wyrównać.
Druga połowę ciasta starannie rozwałkować na wielkość blaszki. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia. Delikatnie przenieść na wierzch ciasta, wyrównać.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 40 minut.
Pod koniec pieczenia utrzeć dokładnie lukier. Gdy ciasto będzie gotowe - jeszcze gorące posmarować dokładnie lukrem i odstawić do wystygnięcia. Smacznego :)
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto
OdpowiedzUsuńProste i pewnie przepyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
tyle jabłek, o musi smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńZrobię takie na jesień, z jabłuszkami z ogrodu :)
OdpowiedzUsuń