Strony

4 września 2016

Polędwiczki z kurczaka w śmietanowo-grzybowym sosie


Zapraszam Was na błyskawiczne w przygotowaniu polędwiczki w śmietanie. Danie wysokokaloryczne - nie ma co ukrywać, ale powiem Wam, że dawno już nie podjadałam z garnka ;) Polędwiczki, jak polędwiczki.... ale ten sos "wart jest każdych pieniędzy" jak to mawia mój teść :) Baaardzo Wam polecam :)


Składniki:
800g polędwiczek z kurczaka
250g boczniaków
3 średnie cebule
masło
olej
sól
pieprz
500ml śmietany kremówki 36%

Boczniaki pokroić i usmażyć na maśle. Cebule również drobniutko pokroić i podsmażyć na złoto na oleju.
Zdjąć z ognia. Polędwiczki wrzucić na rozgrzany olej i podsmażać. Oprószyć solą i pieprzem. Gdy się podrumienią dodać boczniaki i cebulę. Całość zalać śmietaną, wymieszać, przykryć i dusić 10-15 minut. Gdy sos zgęstnieje zdjąć pokrywkę, doprawić solą i pieprzem raz jeszcze, Można dodać szczyptę (!) ziół prowansalskich. Podawać z ryżem, kaszą jaglaną lub leniwymi kluskami (klik). Smacznego :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz