Pyszna tradycyjna zupa kuchni polskiej przygotowywana na
wywarze najczęściej drobiowym z dodatkiem kaszy, ziemniaków i marchewki. Jedna
z ulubionych zup moich dzieci :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
ok. 2 litry wody
2 duże nogi kurczaka (ćwiartki)
1 gałązka liści selera
4-5 ziemniaków
1 suszony grzybek
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
1 łyżka natki pietruszki
3-4 łyżki kaszy jęczmiennej (dobrze przepłukanej)
sól
pieprz
przyprawa warzywna (klik)
Do garnka wlać wodę. Dodać liście laurowe, ziela angielskie,
kaszę, ćwiartki kurczaka, liście selera, obrany korzeń pietruszki, obraną
cebulę (w całości), marchewki obrane i starte na grubej tarce. Dosypać odrobinę
przyprawy warzywnej i gotować ok 40-50 minut.
Po tym czasie wyjąć mięso, liście selera, cebulę i korzeń pietruszki. Dodać suszonego grzybka, przeciśnięty ząbek czosnku i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować kolejne 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Mięso dokładne obrać i wrzucić do garnka. Całość doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego :)
Po tym czasie wyjąć mięso, liście selera, cebulę i korzeń pietruszki. Dodać suszonego grzybka, przeciśnięty ząbek czosnku i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować kolejne 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Mięso dokładne obrać i wrzucić do garnka. Całość doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego :)
Krupnik to smak mojego dzieciństwa. Bardzo fajnie sprawdzała się do niego kasza jaglana. :)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krupnik a zwłaszcza z kaszą jaglaną :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda, z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com/pl/