Strony

22 sierpnia 2016

Makaron tagliatelle z boczkiem i serem pleśniowym



Dzisiejszy wpis, to propozycja wprost idealna dla zabieganych i zapracowanych. Taka wariacja na temat carbonara. Prosto, szybko i przepysznie.  Makaron w towarzystwie lampki białego wytrawnego wina Marani tworzy zestaw idealny do eleganckiej kolacji przy świecach ;) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)


Składniki:
250g makaronu tagliatelle
120g sera z błękitną pleśnią (np lazur)
3/4 szkl śmietany 30%
2 żółtka
10-15dkg boczku gotowanego
1 łyżka masła
pieprz

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle. Ser pokruszyć i wrzucić na patelnię. Dokładnie rozpuścić. Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Wlać i chwilkę podgrzewać na wolnym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia. Wrzucić makaron i dokładnie wymieszać. Podawać od razu udekorowane listkiem bazylii.
Makaron fenomenalnie smakuje z lampką białego gruzińskiego wina Marani (klik)

 








Marani Rkatsiteli (klik) to gruzińskie białe wytrawne wino gronowe żywe i krystaliczne. 

Wino ma cudowny lekko  owocowy aromat, w którym dominują nuty jabłka i melona.
W smaku bardzo lekkie, orzeźwiające,  doskonale pasuje do owoców morza, ryb potraw z drobiu i nie tylko ;).
Oczarował mnie jego smak.
 
Bardzo Wam polecam :)
  

  


3 komentarze:

  1. Od patrzenia na zdjęcia zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzis wieczorem bede gotowac.przyjdzie na kolacje zaprzyjazniona para.napisze jak wyszlo i smakowalo. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowalo znakomicie.Proste,szybkie w wykonaniu. Dziekuje za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń