Dzisiejszy wpis, to propozycja wprost idealna dla zabieganych i zapracowanych. Taka wariacja na temat carbonara. Prosto, szybko i przepysznie. Makaron w towarzystwie lampki białego wytrawnego wina Marani tworzy zestaw idealny do eleganckiej kolacji przy świecach ;) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki:
250g makaronu tagliatelle
120g sera z błękitną pleśnią (np lazur)
3/4 szkl śmietany 30%
2 żółtka
10-15dkg boczku gotowanego
1 łyżka masła
pieprz
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle. Ser pokruszyć i wrzucić na patelnię. Dokładnie rozpuścić. Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Wlać i chwilkę podgrzewać na wolnym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia. Wrzucić makaron i dokładnie wymieszać. Podawać od razu udekorowane listkiem bazylii.
Makaron fenomenalnie smakuje z lampką białego gruzińskiego wina Marani (klik)
Marani Rkatsiteli (klik) to gruzińskie białe
wytrawne wino gronowe żywe i krystaliczne.
Wino ma cudowny lekko owocowy aromat, w
którym dominują nuty jabłka i melona.
W smaku bardzo lekkie, orzeźwiające, doskonale pasuje do owoców morza, ryb potraw z drobiu i nie tylko ;).
Oczarował mnie jego smak.
Oczarował mnie jego smak.
Bardzo Wam polecam :)
Od patrzenia na zdjęcia zrobiłam się głodna ;)
OdpowiedzUsuńDzis wieczorem bede gotowac.przyjdzie na kolacje zaprzyjazniona para.napisze jak wyszlo i smakowalo. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńSmakowalo znakomicie.Proste,szybkie w wykonaniu. Dziekuje za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń