Strony

25 listopada 2015

Tarta ziemniaczano-porowa z boczkiem na cieście francuskim


Fenomenalna!!!! Tak, powiem Wam nieskromnie, że wyszła fenomenalna!!! Cudownie chrupiące ciasto francuskie, a w nim zatopiony farsz na bazie ziemniaków, chrupiącego boczku i cebulki.
Nie liczyłam ile ma kalorii - pewnie z milion, ale co tam :) Raz na jakiś czas można się skusić :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)

Składniki:
275g ciasta francuskiego (domowe -klik lub gotowe)
1 por
1 cebula
125g boczku (wędzony lub surowy) +kilka plastrów do dekoracji
85g puree z dyni (klik)
100ml mleka
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz
rozmaryn
ok 10-12szt dużych ziemniaków (tj.: 500g +3szt do dekoracji - waga po ugotowaniu)
odrobina tartego parmezanu 
gorgonzola (opcjonalnie)
2-3 łyżki masła do smażenia

Formę do tarty dokładnie natłuścić i wysypać kaszą manną. Spód i boki dokładnie wylepić ciastem francuskim. Spód ponakłuwać widelcem.
Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach ale mogą być tez już wcześniej obrane). Trzy z nich odłożyć do dekoracji, a pozostałe pokroić w większą kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra dół)
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Pora pokroić w piórka, a cebulę w kostkę i również podsmażyć.
Wymieszać z ziemniakami, dodać puree z dyni. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu
Nadzienie rozłożyć na cieście francuskim.
Mleko, śmietanę i jajko dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Zalać tartę. Wierzch udekorować plastrami ziemniaków (tych wcześniej odłożonych). Całość spryskać masłem czosnkowym w sprayu (lub ułożyć kilka wiórków z masła zwykłego). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut. Po tym czasie zapiec wierzch jeszcze przez ok. 3-4 minuty do zezłocenia ziemniaków. Podawać udekorowane plastrami zapieczonego boczku i świeżych gałązek rozmarynu. Można również pod koniec pieczenia dodać odrobinę gorgonzoli. Smacznego :)











3 komentarze: