Strony

28 października 2015

Buchty drożdżowe ze śliwkami



Cudownie delikatne ciasto drożdżowe - jedno z moich ulubionych :) Dzisiejsze buchty to siostrzana wersja już wcześniej prezentowanych (klik). Dzisiaj  konfiturę lub czekoladę postanowiłam zastąpić śliwkami których tak dużo o tej porze roku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo gorąco Wam polecam :)


Składniki:
500g mąki pszennej tortowej
40g drożdży
50g cukru
250ml letniego mleka
40g rozpuszczonego wystudzonego masła
2 jajka lekko roztrzepane
1/2 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżka  mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

ponadto:
16-20 śliwek 
1 roztrzepane jajko

Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić
Drożdże i cukier wsypać do letniego mleka. Rozmieszać i odstawić na 5-10 min. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajka i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrobić. Na koniec dodać rozpuszczone masło i nadal wyrabiać. Ciasto ma być miękkie i elastyczne ale ładnie odchodzić od miski. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). U mnie zajęło to ok 45 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnice i krótko wyrobić. Podzielić na ok 50g kawałeczki (u mnie ok 19 sztuk). Dno tortownicy (26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić. 
Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoni, wsadzić wydrylowaną śliwkę i skleić bułeczkę. Ciasno układać jedna obok drugiej, klejeniem do spodu. Odstawiamy do napuszenia na ok 20 minut. W tym czasie można nagrzać piekarnik do 190-200 stopni. Napuszone buchty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut (po 15 minutach przykryć folią). Smacznego :)






11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciata drożdżowe do melka czy kawusi.. pycha!
    Pozdrawiam i zapraszma do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z nieba mi spadl ten przepis. Wlasnie kupilam sliwki i szukalam dobrego przepisu na ciasto.
    Dzieki ! W sobote pieke !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dodać śliwki mrożone? jak ciasto drożdżowe będzie wtedy rosnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam z mrożonych ale wydaje mi się że nie ma przeszkód. Ja jednak rozmroziłabym je wcześniej i odlała ewentualny sok. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Też jestem ciekawa czy można dodać mrożone śliwki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudownie puchate!
    Ze śliwkami musiały być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam w sobotę, nie dałam jednak mrożonych śliwek a dżemy. Mogę podesłać fotki , tylko gdzie ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam w sobotę, nie dałam jednak mrożonych śliwek a dżemy. Mogę podesłać fotki , tylko gdzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale super :) najlepiej na mojepasjekrakow@gmail.com lub na profil na fb https://www.facebook.com/mojepasje
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Pieke je z Pani przepisu juz setny raz chyba :) zawsze sie udają i wszystkim smakują, piekłam ze śliwkami, z dżemami, nutella, a czasem nawet same i potem zajadamy z dżemikami :) Najlepszy przepis ever :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń