Strony
▼
24 czerwca 2015
Ciasto z budyniowym kremem kokosowym na biszkopcie
O tym że kocham kokos i wszystko co z nim związane Ci co znają mnie osobiście wiedzą dobrze :) Pamiętam jak lata temu miałam nawet w swojej szafce perfumy kokosowe :) Uwielbiam.... smak... zapach... kojarzy mi się z egzotyką z wakacjami z odpoczynkiem i relaksem :) To właśnie dlatego wobec tego przepisu znalezionego u Asi na blogu "Kulinarne Szaleństwa Margarytki" nie mogłam przejść obojętnie :) Delikatny biszkopt przełożony budyniem o leciutki posmaku kokosa. Polecam :)
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
szczypta soli
130g cukru
115 g mąki pszennej tortowej
50g maki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Mąki przesiać i wymieszać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet. Szybko i energicznie wymieszać - powinny się ładnie napuszyć i zmienić kolor na jaśniejszy. Dodać do ubitych białek i zmiksować. Na koniec bardzo delikatnie wmieszać mąki. Wymieszać łopatką.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x33). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w temp 180 stopni. Wystudzić a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na krem:
800ml mleka kokosowego (2 puszki)
200ml mleka zwykłego krowiego
160g mąki pszennej
2 kopiate łyżki maki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
kilka kropli esencji waniliowej
ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
200g masła 82%
Mąki wymieszać z mlekiem zwykłym. Cukier, mleko kokosowe i esencję zagotować. Na gotujące się wlać mleko krowie z mąką. Ugotować gęsty budyń. Gotować dobrą chwilę. Wystudzić.
Masło utrzeć do białości. Dodawać partiami budyń cały czas miksując. Utrzeć gładki krem.
Składniki na poncz:
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić.
Składniki na warstwę kokosową:
150g wiórków kokosowych
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cukier i podsmażać. Następnie dodać kokos i zezłocić go (uważać by się nie przypalił). Zdjąć z ognia.
Na pierwszy naponczowany blat wyłożyć 2/3 masy. Przykryć drugim naponczowanym blatem i wyłożyć resztę masy. Wierzch dokładnie obsypać wiórkami. Schłodzić w lodówce przez noc.
Smacznego :)
Kokos .... mmmmm... to również moja bajka :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę kusząco :)
OdpowiedzUsuń