Strony

25 czerwca 2015

Ciasto kokosowo-kajmakowo-orzechowe / kokos i toffi



To ciacho pierwszy raz jadłam u mojej cioci. Robiła go jednak minimalnie inaczej... Jeden z blatów biszkoptowych był bowiem klasyczny - jasny. Ciasto dzieliła na dwie części i kakao dodawała tylko do jednej z nich. Każdy z blatów piekła osobno a potem całość składała już w blaszce przy przekładaniu kremem. Dzisiaj postanowiłam sobie przypomnieć ten smak, a przepis na obydwa czekoladowe blaty zobaczyłam u Asi na blogu "Śladami słodkiej babeczki" już jakiś czas temu ;) Cudowny smak... Fanów kokosowych smaków nie będę musiała chyba długo przekonywać :) Cudowny delikatny wilgotny biszkopt nie wymagający już ponczowania, warstwa kokosu i masa kajmakowa :) Bardzo polecam :)


Składniki na biszkopt:
6 dużych jajek
szczypta soli
1 i 1/3 szkl cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek wody
1,5 szkl mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 
Następnie dodawać kolejno żółtka a następnie olej i wodę. Miksować cały czas.
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wmieszać dokładnie szpatułką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x33). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa kokosowa:
750ml mleka
350g wiórków kokosowych
3/4 szkl cukru
250g masła
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

2,5 szkl mleka zagotować. Do odlanej połowy szklanki dodać mąkę ziemniaczaną. Do gotującego dodać masło, cukier i kokos, a gdy się rozpuści wszystko dodać mąkę z odlanym mlekiem. Gotować i mieszać cały czas aż do zgęstnienia. Gorąca masę wyłożyć na blat czekoladowy i od razu przykryć i docisnąć drugim z nich. Wystudzić.

Składniki na krem kajmakowy:
400g masy kajmakowej
230g masła
2-3 garście orzechów włoskich

Orzechy posiekać. Masło dokładnie utrzeć a następnie partiami dodawać do niego masę kajmakową. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Całość dokładnie obsypać siekanymi orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego :)



  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz