Strony
▼
24 maja 2015
Zupa krem z portobello
Znacie portobello? Ja przyznam się Wam szczerze, że do tej pory o nich nie słyszałam. Człowiek uczy się całe życie ;) Portobello to grzyby z rodziny pieczarkowatych :) Mięsiste o dużo bogatszym smaku i zapachu od zwykłej pieczarki. Idealnie nadają się na grilla lub do nadziewania różnymi wymyślnymi farszami :) Dzisiaj jednak chciałam Wam zaproponować kremową zupę zrobioną właśnie na bazie portobello. Zniknęła błyskawicznie i wszystkim bardzo, bardzo smakowała :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
250g portobello
1-2 cebule
2-3 młode marchewki
100g sera topionego
3-4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
przyprawa warzywna (klik)
masło do smażenia +1łyżeczka masła
1 litr bulionu drobiowego
Portobello umyć, pokroić w kawałeczki i podsmażyć na maśle. Wrzucić do bulionu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Marchewkę w plastry i również chwilę podsmażać. Wszystko wrzucić do bulionu i gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dodać serek topiony, śmietanę, łyżeczkę masła i zmiksować na gładziuteńki krem. Doprawić. Podawać np z chrupiącą bagietką. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz