Strony

28 maja 2015

Zupa bolońska


Cudownie rozgrzewająca i pyszna :) Jeśli podobnie jak moje dzieci jesteście fanami makaronu po bolońsku (klik) nie zawiedziecie się smakiem tej zupy :) Robiona niemal identycznie co sos z tą tylko różnicą że jest nieco rzadsza, jest zabielana a makaron spaghetti zastąpiony jest w tym wypadku gnocchi ;) Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad skorzystajcie z mojej propozycji :) Baaaardzo Wam polecam :)


Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
2 marchewki
olej do smażenia
500ml przecieru pomidorowego
1,5 litra bulionu drobiowego
papryka słodka
sól
przyprawa warzywna (klik)
bazylia
zioła prowansalskie
200ml białego lub różowego wina wytrawnego lub półwytrawnego
150-200ml śmietany 18%
1 łyżka mąki
100g makaronu gnocchi
tarty żółty ser do posypania


Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ja lubię takie mocno podsmażone, zbite w grudki. Pod koniec smażenia dodać paprykę słodką i sól. Wymieszać. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć. Marchewki zetrzeć na grubej tarce i również podsmażyć. Wszystko wrzucić do bulionu, dodać wino i zioła i gotować ok 20 minut. Po tym czasie zagęścić mąką i śmietaną. Doprawić solą, papryką i przyprawą warzywną.  Na koniec dodać zioła i bazylię. Podawać z ugotowanym makaronem gnocchi i posypane tartym żółtym serem najlepiej parmezanem. Smacznego :)







5 komentarzy:

  1. Zupę będzie jadła 3-latka. Czy jak wyeliminuje wino to zmieni się smak zupy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie delikatniejsza ;) Można pominąć, choć w gotowaniu alkohol odparowuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ale smakowita propozycja, ale poczekam z zupką na chłodniejsze dni :)

    OdpowiedzUsuń