Strony
▼
12 marca 2015
Roladki indycze w sosie serowo-cebulowo-chrzanowym
Chorowanie ma też swoje dobre strony :) Troszkę więcej czasu mam na nadrabianie zaległości w lekturze książek oraz na wpisywanie na bieżąco przepisów blogowych :) Rondle jeszcze ciepłe a ja już mogę się z Wami podzielić fantastycznym przepisem na roladki indycze :) Bardzo prosty a jednocześnie pyszny przepis. Dzieciaki w takim tempie pochłonęły dzisiejszy obiad, że aż miło było patrzeć :) Pędzę więc szybko i spisuję by nie zapomnieć jak je zrobiłam :) Mam nadzieję, że zachwycą Was podobnie jak naszą Rodzinkę :) Baaaardzo Wam polecam :)
Składniki:
800g kotletów z indyka
1-2 średnie marchewki (obrane i pokrojone w małe słupki)
3-4 ogórki kiszone (pokrojone w małe słupki)
ser cheddar pokrojony w słupki
sól
biały pieprz
olej rzepakowy
masło czosnkowe w aerozolu
100g serka topionego
500ml rosołu lub bulionu warzywnego
1 mała cebula
1 kopiata łyżeczka chrzanu ze słoiczka
1 łyżka mąki pszennej
tymianek
rozmaryn
papryka wędzona w proszku
Mięso bardzo dokładnie i cieniutko robić. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Na każdym kawałku ułożyć słupki marchewki, ogórka kiszonego i cheddara. Zawinąć (najpierw od góry a następnie boki i zawinąć roladkę. Spinanie wykałaczką nie jest konieczne.
Roladki spryskać masłem czosnkowym, a następnie mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju. (Najpierw ułożyć zakończeniem zwijania do spodu). Odwrócić na drugą stronę. W tym czasie rozgrzać piekarnik oraz przygotować sos.
Do rosołu dać serek topiony, chrzan oraz obraną i pokrojoną w kawałki cebulę. Zmiksować blenderem. Dodać odrobinę papryki wędzonej w proszku, rozmarynu i tymianku. Wymieszać.
Duże naczynie żaroodporne natłuścić olejem.
Gdy roladki będą już dobrze podsmażone z każdej strony oprószyć je mąką i potrząsając patelnią przemieszać. Następnie znów odwrócić. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, a do patelni na której się smażyły wlać sos i dokładnie przemieszać. Zalać roladki (powinny być przykryte) i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Podawać z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami. Smacznego :)
Świetne talerze, też mam takie :)
OdpowiedzUsuńKupiłam za dokładnie 7,50 cały komplet :P
Tutaj http://bit.ly/1b55tPT
Może wam też się uda dorwać :)
super wyglądają :) bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, apetycznie wygląda przygotowane przez ciebie danie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńQue delicioso,saludos desde Montevideo-Uruguay
OdpowiedzUsuń