Strony
▼
14 stycznia 2015
Zupa szpinakowo-jabłkowa na mleczku kokosowym
Pyszna błyskawiczna zupa-krem przygotowana na bazie szpinaku i mleczka kokosowego. Zielone kwaśne jabłko doskonale podbija jej smak . Synowi tak smakowała, że dla nas niewiele już zostało :) Bardzo polecam :)
Składniki:
450g szpinaku mrożonego
2 łyżki masła
400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
1 litr bulionu drobiowego
3/4 łyżeczki sosu sojowego
1 zielone jabłko
sól, pieprz
kolendra
przyprawa warzywna (klik)
ponadto:
grzanki
zielone jabłko pokrojone w julienne
koperek do dekoracji
tarty parmezan
kleks śmietany
Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić szpinak i dusić chwilę. Przełożyć całość do bulionu, dodać mleczko kokosowe, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz przyprawy. Gotować chwilę, a następnie blenderem zmiksować na gładziuteńki krem. Ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Podawać z grzankami, parmezanem, gałązką koperku i zielonym jabłkiem pokrojonym w julienne. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz