Strony

10 listopada 2014

Sernik z białą czekoladą i żurawiną


Kolejny sernik jaki trafia do kolekcji tych "ulubionych". Cudownie kremowy, delikatny o idealnej strukturze i konsystencji. Słodycz białej czekolady przełamana kwaskowym smakiem żurawiny. Idealnie będzie smakować również z wiśniami, czerwoną porzeczką lub np granatem  o ile nie przeszkadzają Wam ziarenka :)
Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki - ilość składników jednak dostosowałam do tortownicy 24 cm :) - Polecam Wam baaardzo :)


Tortownica 20 cm
Składniki na spód
120g ciasteczek digestive
2 łyżeczki kakao
50g roztopionego masła

Składniki na masę serową:
400g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
150g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik) lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
60g cukru pudru
200g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
3 jajka

ponadto:
200g mrożonej lub świeżej żurawiny (doskonały będzie również z wiśniami lub granatem)



Tortownica 24 cm
Składniki na spód
210g ciasteczek digestive
3 łyżeczki kakao
80g roztopionego masła

Składniki na masę serową:
600g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
200g serka mascarpone
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik) lub ziarenka z 1 laski wanilii
1,5 łyżki budyniu waniliowego w proszku
85g cukru pudru
300g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
5 jajek

ponadto:
290g mrożonej lub świeżej żurawiny (doskonały będzie również z wiśniami lub granatem)

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić. Składniki na spód bardzo dokładnie zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównac i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. 
Większość żurawiny (ok. 180-200g) wmieszać delikatnie do masy. 
Wylać ją delikatnie na ciasteczkowy spód. Na wierzch wysypać resztę żurawiny.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wrzątkiem. Tortownicę umieszczamy na środkowym poziomie i pieczemy sernik 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i  pieczemy kolejne 50 minut. Po tym czasie sernik wyjąc, wystudzić. Wystudzony wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego :)








9 komentarzy:

  1. Obłędnie wygląda ten sernik! :)
    Cud, miód!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, uwielbiam serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobny - biała czekolada z żurawiną to duet idealny... Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wpadłabym na taki pomysł………..połączenia żórawiny z serem……
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  5. czy żurawinę najpierw rozmrozić i czy mogę ją zastąpić tą ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta ze słoika się nie nadaje :) A dodać do sernika można z powodzeniem mrozoną lub leciutko rozmrożoną :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. I naprawde az tak dlugo sie piecze? Jaki rodzaj piekarnika Pani uzywa, zastanawiam sie bowiem, czy przy moim z termoobiegiem bede musiala zmniejszyc temp? (pewnie juz o tym gdzies napisano ale bylabym wdzieczna za odpowiedz :) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciast nigdy nie piekę na termoobiegu. On jest doskonały ale do mięs. Ciasta najlepiej jest piec grzałka góra -dół i zawsze temperatury które podaję dotyczą tej opcji. Jeśli jest inaczej zawsze to zaznaczam. Przy pieczeniu na termoobiegu faktycznie temp. powinna być niższa o 10-20 stopni. Sernik zawsze na góra-dól :) Pozdrawiam :)

      Usuń