Strony

17 listopada 2014

Pierogi czekoladowe z dynią, lemon curdem, słodką śmietanką i migdałami




Ja wiem, że ten pomysł wygląda nieco dziwnie, ale zapewniam, że smakuje świetnie :) Cudownie czekoladowe ciasto, słodko kwaskowe nadzienie z dyni i jabłek, a całość podana z bitą śmietaną i lemon curdem. Koniecznie musicie się skusić. Nas oczarowały maksymalnie :) Bardzo Wam polecam :)


Składniki na farsz:
ok. 650g odciśniętego puree z dyni  (klik) 
2 jabłka (pokrojone drobniutko lub starte na grubej tarce)
5 łyżeczek cukru pudru
1 łyżka bułki tartej
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki lemon curd (klik)


Puree z dyni rozgnieść widelcem i odcisnąć lekko na sitku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
 

Składniki na ciasto:
1 jajko
ok. 250ml gorącej wody (jeśli jest potrzeba to ciut więcej)
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki cukru
480g mąki pszennej 
80g ciemnego kakao

ponadto:
200ml śmietany 30% ubitej z 1,5 łyżeczki cukru pudru
lemon curd do podania (klik)
siekane migdały do posypania
listki mięty do dekoracji

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie wyjąć na stolnicę leciutko oprószoną mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka . Na każde z nich łyżeczką nałożyć farsz i sklejać. Można również sklejać ze sobą dwa kółka.
Wrzucać na osolony wrzątek z minimalna ilością oleju. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać ze słodką śmietanką, lemon curdem, posypane siekanymi migdałami i z listkiem mięty. Smacznego :)


 
 

1 komentarz: