Strony

13 listopada 2014

Gęś pieczona w pomarańczach, jabłkach i cydrze



Tą przepyszną gęś możecie przygotować zarówno na Boże Narodzenie jak i na listopadowe Święto Św. Marcina :) Fantastyczny obiad zarówno na większe uroczystości jak i rodzinny niedzielny obiad. Idealnie doprawiona  z cudowną skórką, aromatem wina, cydru, pomarańczy i jabłek. Przepis z moimi sporymi zmianami znalazłam na blogu Chillibite - Polecam Bardzo :)


Składniki na marynatę:
2 łyżki soli
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki oleju
200ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zredukowany do 100ml)

ponadto:
1 gęś o wadze ok. 4000g-4500g
5 jabłek (dwa do środka i 3 do obłożenia gęsi podczas pieczenia)
1 pomarańcza do obłożenia gęsi
150ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100ml białego wina
150ml cydru


Gęś umyć i osuszyć. Odkroić kuper i większe części tłuszczu. Wszystkie składniki marynaty zmiksować blenderem. Marynatą natrzeć  dokładnie gęś zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Obrać dwa jabłka, wyciąć również środek i pokroić je w ćwiartki. Jabłka wsadzić do środka gęsi. 
Umieścić ją na blaszce (u mnie taka z kratką, dzięki czemu tłuszcz i soki zbierały się poniżej gęsi).
Gęś odstawić na 24 godziny do lodówki.

Następnego dnia wyjąc ją z lodówki. Sok, białe wino i cydr wymieszać. Pomarańczę obrać i pokroić w plastry. Plastrami obłożyć gęś, polać ją mieszanką soku, wina i cydru.
Gęś wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 200 stopni.  Po tym czasie odwrócić ją i piec kolejne 30 minut. Co jakiś czas polewać sosem.
Po tym czasie znów odwrócić, zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec ok 3-3,5 godz. (Zakłada się że na każdy kg gęsi powinno się ją piec 45 minut)
Jak pomarańcze się przyrumienią zdjąć je i gęś okładać jabłkami (wydrążony środek i pokrojone w plastry). Dzięki temu gęś nabiera ich smaku (jabłka też cudownie smakują). Jabłka pomagają też w zabezpieczeniu gęsi przed zbytnik rumienieniem się. Zmieniać je co jakiś czas, a gęś polewać sokami. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)




2 komentarze: