Strony

10 maja 2014

Pizza ze szparagami i szynka parmeńską



Sezon na szparagi trwa bardzo krótko więc trzeba z niego szybko korzystać :) dzisiaj zapraszam Was na pyszna pizzę ze szparagami w roli głównej ;) Bardzo, bardzo smaczna propozycja :) Polecam :)


Składniki na ciasto:
375g mąki pszennej najlepiej typ 00
2 łyżeczki drożdży suszonych (ok. 8g)*
1/2 łyżeczki soli
250 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min, aż podwoi swoją objętość.
 
*(Jeśli robimy z drożdży świeżych należy wcześniej zrobić zaczyn z 30g drożdży, odrobiny mąki i wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut aż ruszy. )

Składniki na sos:
1 puszka pomidorów (mogą być już pokrojone)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka oleju
sól
 
Wszystkie składniki wymieszać  w rondelku i podgrzewać do momentu częściowego odparowania. Doprawić. i wystudzić.

ponadto:
500g szparagów zielonych
1 łyżka soku z cytryny
sól
roszponka lub rukola
200-250g mozzarelli
1 łyżka oliwy z oliwek
oliwki zielone
kilka plastrów szynki parmeńskiej*
czerwona papryka (opcjonalnie)

Zdrewniałe końce szparagów odciąć i wyrzucić, końcówki obrać. Obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem wrzątku ok 3-4 minuty. Odcedzić i pozostawić na sitku do całkowitego obcieknięcia. Pokroić je na mniejsze kawałki.
Wystudzone szparagi wymieszać z oliwą i starta mozarellą.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni (grzałka góra-dół)
Z ciasta uformować dwie mniejsze lub jedną dużą pizzę (przy dwóch pizzach ciasto będzie cieńsze. Jeśli wolicie grubsze należy natłuścić blaszkę z wyposażenia piekarnika i wyłóżcie ciasto. Następnie wyłożyć sos i dokładnie go rozprowadzić. Na sos przełożyć szparagi wymieszane z mozzarellą. Dodać kawałki zielone oliwki i ewentualnie paprykę czerwoną.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i zmniejszyc od razu temperaturę do 220 stopni. Piec ok. 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć, ułożyć poszarpane plastry szynki parmeńskiej i posypać rukolą lub roszponką.
 
*jeśli nie przepadacie za szynką parmeńską, lub robicie pizze dla dzieci to można do pizzy dodać klasyczną pokrojoną w plasterki szynkę. Wówczas wykładamy ją razem z innymi składnikami i pieczemy całość.
Smacznego :)


 



2 komentarze: