Strony

2 maja 2014

Ciasto mleczno-kajmakowe z czarna porzeczką i fistaszkami



Potężna dawka słodyczy :) Jeśli lubicie słodkie mocno kajmakowe ciasta ta propozycja jest dla Was :)
Krem przygotowany na bazie mleka w proszku, kajmak i orzeszki. Całość przełamana kwaskowym dżemem porzeczkowym. Ciasto znalazłam na blogu Słodkie fantazje. Polecam :)


Składniki na biszkopt:
8 dużych jajek
200g cukru
180g mąki pszennej tortowej
24g kakao (ok 1/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo partiami dosypywać cukier. Miksować cały czas do momentu uzyskania sztywnej błyszczącej piany. Następnie wciąż nie przerywając miksowania dodawać po żółtku. Do masy dodać powoli mąkę z kakao mieszając delikatnie drewnianą szpatułką. Blaszkę 20x20 (choć może być też troszkę większa (20x27) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 35 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić i przeciąć na 4 blaty. Można również składniki ciasta podzielić na dwie części i biszkopt upiec na dwa razy, a następnie każdy z nich przeciąć wzdłuż na dwa blaty. W sumie powinniśmy mieć 4 blaty.

Składniki na krem mleczny:
180ml mleka
200g masła
200g cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii
ok. 2 i 2/3 - 3 szkl mleka w proszku (niepełne lepiej wsypywać stopniowo)

ponadto:
510g masy kajmakowej 
300g dżemu z czarnej porzeczki
100g orzeszków ziemnych do posypania


Mleko zagotować z masłem, dodać cukier. Dokładnie rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mleko w proszku. (Krem zgęstnieje w miarę stygnięcia).  Całość dokładnie zmiksować na gładki krem. 

Teraz przystępujemy do składania ciasta w całość:
Na dolnym blacie rozsmarowujemy połowę dżemu. Na to wykładamy połowę kremu mlecznego.
Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy go drugą połową dżemu. Na to wykładamy 2/3 masy kajmakowej i przykrywamy trzecim blatem. Na trzeci blat wykładamy drugą połowę kremu mlecznego i przykrywamy go ostatnim blatem. Smarujemy pozostałą masą kajmakową i posypujemy siekanymi orzeszkami. Ciasto schładzamy.
Smacznego :)



4 komentarze: