Strony

24 maja 2014

Ciasteczka orzechowo-gryczane z nutellą



Fenomenalne ciasteczka, które przygotowane są z dodatkiem kaszy gryczanej zmielonej na mąkę. Są cudowne! Kiedyś zostałam nimi poczęstowana przez koleżankę mojej mamy.... Tak mi posmakowały, że poprosiłam o przepis i dzisiaj dzielę się nim z Wami :) Takich pyszności nie wolno zostawiać tylko dla siebie ;) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)


Składniki:
300g masła
200g mąki pszennej
100g kaszy gryczanej (surowej)
300g orzechów laskowych (lub po 100g włoskich, ziemnych i migdałów)
4 żółtka
3 kopiate łyżki cukru pudru
szczypta soli
kieliszek adwocata (klik)
nutella (mocno schłodzona w lodówce)
50g białej czekolady do polania

Kaszę zmielić w malakserze na gładziuteńką mąkę. Wymieszać ją z mąką pszenną. Orzechy wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię. Obrać ze skórki i zmielić (jeśli robimy częściowo z migdałów należy je sparzyć i obrać ze skórki). Wszystkie składniki posiekać jak na kruche ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie rozpłaszczać je na placuszek. Na każdy nałożyć odrobinę nutelli a następnie sklejać kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (powinno wyjść ich ok. 46-48 szt). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok. 25 minut. Studzić na kratce. Wystudzone polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą robiąc esy floresy. Można też robić dużo mniejsze kulki (wówczas będzie ich ok 56 szt) i piec w tej samej temp.ale krócej bo ok 15 minut.
Smacznego :)






5 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie i na pewno tak smakują. Na 100% skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intryguje mnie ta kasza już od jakiego czasu... Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodkie małe pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne do porannej filiżanki kawy. Ciasteczka prezentują się bardzo smacznie. Chętnie bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń