Strony

19 kwietnia 2014

Mazurek kokosowy z migdałami


Pyszny mazurek tym razem w nieco odmiennej wersji. Nie ma tu kajmaku, a czekolada jest głównie dekoracyjnie. Jest za to całe mnóstwo kokosa, migdałów i mleka w proszku :) Baaaardzo pysznie :) Przepis znalazłam na stronie Słodka pasja. Polecam baardzo :)

Składniki na ciasto:
100g mąki krupczatki
100g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny

Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciastem wylepić blaszkę (23x25) Brzegi podnieść do góry. Spód ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut na złoto w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Składniki na masę:
100ml mleka
70g cukru
100g masła
1,5 szkl mleka w proszku
1/2 szkl wiórek kokosowych

ponadto:
płatki migdałów do posypania
kilka kostek rozpuszczonej czekolady do polania

Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego dodać masło i dokładnie rozpuścić. Następnie dodać mleko w proszku i kokos. Masę dokładnie rozmieszać i przełożyć na ciasto.
Wyrównać, posypać płatkami migdałów i podać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego :)
 


 

 

3 komentarze:

  1. Piękny. Robiłam niedawno kokosowy, był pyszny.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, ten mazurek jest pyszny. Zdecydowanie polecam fanom kokosu :)

    OdpowiedzUsuń