Strony

18 kwietnia 2014

Mazurek cytrynowo-porzeczkowy z masa kajmakową waniliową



Kolejny mazurek dołączył do wypieków Wielkanocnych. Powstał zupełnie przypadkowo z tego co miałam w szafkach. Kwaskowy dżem i lemon curd przełamane słodką masą kajmakową tym razem o smaku wanilii. Środkiem dołożyłam wafle. Mazurek jest szalenie prosty w wykonaniu. Dzięki dodatkowi krupczatki ciasto jest idealnie kruche i pyszne. Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
250g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
50g cukru pudru
200g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
2 żółtka

Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp 200 stopni na złoto. Wystudzić.

ponadto:
2-3 łyżki lemon curd (klik)
120-130g dżemu z czarnej porzeczki
2 płaty waflowe
510g masy kajmakowej waniliowej (z Gostynia)

Na  zimnym cieście rozsmarować lemon curd. Na to delikatnie rozsmarować konfiturę lub dżem porzeczkowy. Przykryć waflem (dokładnie dociąć go do wymiaru ciasta) i docisnąć. Na wierzch wyłożyć waniliowy kajmak. Udekorować dowolnie.
Smacznego :)


 

1 komentarz: