Strony

13 marca 2014

Sernik kokosowy na michałkowo-orzechowym spodzie z frużeliną wiśniową

 


Tak wiem... pisałam już setki razy, że kocham serniki :) Chyba nigdy mi się nie znudzą :) Dzisiejsza propozycja to istna rozkosz dla amatorów kokosa ;) Sernik o tym smaku już pojawił się na blogu tutaj (klik). Masa serowa dzisiejszego powstała w oparciu o ten właśnie przepis, jednak nie obyło się bez zmian ;) Spód sernika to trzy warstwy: michałkowa, wiśniowa i orzechowa. Całość zwieńczona czapą frużeliny wiśniowej. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)


Składniki na spód michałkowy:
180g biszkoptów
100g michałków (ciemnych)
80g orzechów włoskich
20g wiórek kokosowych
100g miękkiego masła

Biszkopty zmielić na pył. Dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepić dokładnie dno i boki. Wstawić do lodówki na 30 min.
 

Składniki na spód orzechowy:
100g miękkiego masła
100g drobniutko posiekanych orzechów włoskich
100g mąki pszennej
100g cukru

ponadto:
240g konfitury wiśniowej niskosłodzonej lub frużeliny


Wszystkie składniki spodu orzechowego dokładnie wymieszać. Powinno nam powstać coś w rodzaju orzechowej kruszonki.
Tortownicę wyjąć z lodówki. Na dnie rozsmarować konfiturę/frużelinę wiśniową. Na niej pokruszyć kruszonkę orzechową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotować masę serową.
 

Składniki na pastę kokosową:
200g wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru

Wiórki miksować dokładnie malakserem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna nabrać konsystencji gęstej śmietany.

Składniki na masę serową:
pasta kokosowa (całość)
1000g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego
170g śmietany kremówki 30%
100ml likieru malibu
4 jajka
100g wiórek kokosowych
50g rozpuszczonego masła
1 szkl. cukru pudru
1 łyżka budyniu śmietankowego
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na podpieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika. Zmniejszyć od razu temp. do 170 stopni i piec ok 55 min.
Upieczony sernik wystudzić najlepiej przez całą noc.

Składniki na frużelinę wiśniową:
430g wiśni
250ml wody
1-1,5 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
odrobinka zimnej wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
ponadto:
wiórki kokosowe do dekoracji 

Wiśnie, wodę i cukier umieścić w rondelku i chwilę gotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie i wlać na gotujące się wiśnie. Szybko mieszając zagotować. Dodać do smaku sok z cytryny. Przestudzić. 3/4 frużeliny wyłożyć na wierzch sernika. Jego brzeg obsypać wiórkami kokosowymi. Pozostałą frużelinę podawać bezpośrednio polewając dodatkowo kawałek sernika na talerzyku (w razie konieczności minimalnie ją podgrzać).
Smacznego :)







 


3 komentarze:

  1. Obłędnie wygląda ten serniczek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik dobry ale bez szalu... robilam dokladnie wg przepisu i niestety ale w spodzie czulam tylko orzechy wloskie smak michalkow i komfitury wisniowej gdzies zginal... sama masa serowa dobra tylko jak dla mnie malo slodka...

    OdpowiedzUsuń