Strony

25 marca 2014

Mini serniczki z owoców leśnych z bitą śmietana i borówkami




Dzisiejsza propozycja powstała zupełnie przypadkowo w wyniku sprzątania lodówki  i częściowo  zamrażarki.  Myślę że marzec to najwyższa pora na uciekanie z nagromadzonymi zapasami pomrożonych owoców, które wyjątkowo w tym roku mocno mi zalegają...
Sernik możecie upiec  w maleńkich kokilkach, formie na muffinki lub tradycyjnie w tortownicy (22-24cm). Warto wówczas jednak wzbogacić go o spód np czekoladowy (220g ciasteczek digestive w czekoladzie+70g masła zmiksować i wylepić tym spód tortownicy)  oraz dodać 1 łyżkę budyniu lub mąki ziemniaczanej celem usztywnienia ;) Jakkolwiek się zdecydujecie go zrobić polecam Wam baaaardzo :)

Składniki na 14 szt:

2 jajka

360g jogurtu truskawkowego

650g sera białego

16g cukru waniliowego

150g jeżyn

5-6 łyżek cukru



ponadto do podania:

bita śmietana

borówki

liście mięty do dekoracji


Ser biały zmiksować bardzo dokładnie lub zmielić w maszynce 3x. Dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować raz jeszcze.
Formę na muffinki wyłożyć  usztywnianymi woskowanymi papilotkami (można też upiec je bez papilotek. Wówczas należy formę dokładnie natłuścić i obsypać kaszą manną). Wlać masę serową. Piekarnik nagrzać do temp. 150 stopni. Na najniższej półce umieścić metalowy garnuszek z wodą.
Serniczki ułożyć na środkowej półce i piec ok 25-30 minut w temp. 150 stopni. Po tym czasie wystudzić najlepiej przez noc.
Gotowe serniczki wyłożyć na talerzyki. Udekorować  bitą śmietaną i borówkami oraz listkiem mięty. Smacznego :)










1 komentarz: